Близько сотні людей вчора, 7 вересня, зібрались під стінами підприємства «Колор С.І.М.», що у селищі Клевань, Рівненського району. Вимагали аби останньому скасували дозвіл на викиди забруднюючих речовин, а також аби підприємство призупинило свою роботу.

Місцеві мешканці кажуть – задихаються. Їм нічим дихати. Адже «Колор С.І.М.» постійно забруднює повітря отруйними речовинами. Жителі Клевані частіше почали хворіти. Не лише дорослі, а й діти. Місцевим мешканцям вже увірвався терпець. Вийшли на протест. На обличчя вдягнули маски, у руки взяли плакати з лозунгами «Хімічний геноцид!», «Хочемо жити», «Стоп Колор С.І.М». Щоправда керівництво «Колор С.І.М.», до мітингувальників так і не вийшло. Пояснили просто. Це все спланова акція, а звинувачення людей не відповідають дійсності. Далі пряма мова усіх сторін події.


Я живу за 900 метрів від підприємтва «Колор С.І.М.». Це просто жах. Вони здійснюють викиди кілька разів на тиждень, а саме в 22.00 і о 5-тій годині ранку. Запах неможливо передати словами. Це розчинник, отруйні гриби, фарба. Ти просто задихаєшся. У нас тримісячна дитина, яку ми чекали з дружиною 10 років. І вона зараз задихається. Ми її возимо в обласну лікарню постійно. Якби моя дружина була зараз тут присутня і побачила директора підприємства – я не знаю, щоб вона йому зробила! Бо це жах, так як ми мучимося, не спимо і не спить наша дитина, - розповів житель Клевані Олександр Павлюк


Під час останнього потужного викиду, тоді навіть щось бахнуло, дітей не випускали зі школи. Мої дівчата були саме на навчанні. То казали, що на перерві їм не дозволяли виходити адже сильний запах був. Діти йшли додому і казали, що дуже смерділо. Наслідки роботи підприємства відчуваємо вже давно. Голови дуже часто болять. У мене є 3-річний син, він алергетик, дуже часто у нього алергія йде. І лікарі кажуть, цечерез сусідство з даним підприємством
, - говорить жителька Клевані Наталія Столярчук

Бронхіальні астми, алергічні реакції, риніти, висипки на шкірі, дерматологічні хвороби – це все, що ми вже маємо зараз. І все це пов’язано з роботою підприємтсва. А що буде далі? За 13 років кількість хворих значно збільшилась на нашій території. Я у лікарні працюю 30 років. Те, що ми спостерігали у 89 році і те що у 2019 - це страшенна різниця. Хвороби помолоділи на 20-30 років. Цими хворобами раніше хворіли старі люди, тепер діти. У 65 разів збільшились хвороби бронхолегеневої системи - за останніх 13 років. А приблизно стільки працює на нашій території підприємство по виробництву фарб. З цим треба щось робити, - розповіла лікар Рівне нської ЦРЛ Неля Кратюкю

До теми: Хімічний геноцид: жителі Клеваня б`ють на сполох

Вікторія Гребінець голова громадської організації «Екологія і світ»,мешканка Клевані говорить наступне: Ми хочемо щоб наше конституційне право на чисте повітря не порушувалось. У нас на території селища Клевань є підприємство «Колор С.І.М.», яке працює з 2003 року. Маємо документи, у яких обгрунтовуються обсяги викидів забруднюючих речовин у повітря. Отже, на підприємстві викидається у повітря 26 видів токсичних, забруднюючих речовин із 35 джерел. Дані токсичні речовини – це толуол, ксилол, бутилоцетат і багато інших. Викидаєоться 128 тонн у рік. Департамент екології та природних ресурсів Рівне нської ОДА, згідно цих документів, надав дозвіл на викид забруднюючих речовинв повітря підприємствуна 10 років.

128 тонн – це радіус у 2 км. Якщо порахувати скільки людей живе у цьому радіусі то у нас виходить - 80 кг на одну людину припадає оцих забруднюючих речовин. Якщо говорити по таблиці у документах, то кселолу – 22 тонни у рік викидається, толуолу, 29.6 тони, ацетону, 1.7 тони на рік і так далі.

На здоров’ї ми не те що відчули, у нас є докази і довідка від районної лікарні. Статистика захворюваності місцевого населення вражає. Ці забруднюючі речовини впливають на органи зору, дихання, кровотворення. Суміш забруднюючих речових, які викидаються, викликають онкозахворювання. У нас з початком роботи цього підприємства, згідно відповіді районної лікарні - захворюваність на території збільшилась у 64 рази.
Викиди забруднюючих речовин проводяться 3- 4 рази на тиждень. Від них ми практично не маємо чим дихати. Викликали неодноразово лабораторію. Попереджували про це селищну раду і дане підприємство. Але розумієте цілетючі речовини швидко розсіюються, тому вдень тут практично нічого не чути. Через, що аналізи були нормальні. Процедура, щоб взяти аналізи і почути ці викиди – надто складна. Бо це потрібні уловлювачі спеціальні.

Але 10 днів тому ми викликали лабораторію і вдень фахівці виявили тут перевищення толуолу в 1. 3 рази.Тобто Держпродспоживслужба дала нам заключення і сказала, що це надто багато. Повірте, вночі ці викиди збільшуються у разів 50.

Ми вимагаємо скасування дозволу на викиди забруднюючих речовин, який видав департамент екології природних ресурсів – товариству «Колор С.І.М.» і це підприємство підпадає під дію закону України про оцінку впливу на довкілля. Вони обходять даний закон, через те, що там надто серйозні вимоги. Всі підприємства, які щось приховуть, намаються обійти цей закон. У нас були громадські слухання, там були присутні представники «Колор С.І.М» і представники департаменту і ми просили їх запобігти даним залповим викидам. Але поки безрезультатно. Вимагаємо скасуання дозволу, призупинити роботу підприємства до повного виконання ними норм закону України про оцінку впливу на довкілля.

Йово Миканович Засновник компанії «Колор С.І.М.»: 

У 2003 році ми купили дану територію. Провели реконструкцію. Ми платимо 26 мільйонів гривень податку щороку. У нас працюють 200 людей. За цей час, жодна людина на підприємстві не захворіла чи пак отруїлась.
Щодо пікету, то ми не збираємось виходити до мітингувальників, бо з масою говорити не має сенсу. Особливо, якщо там є люди, які вже 15 років підбурюють всіх проти нашого підприємства. І у соціальних мережах це відбувається. У нас не має ніяких порушень. Тому ми не повинні виправдовуватись перед народом. Якщо є якісь документи, які підтверджують порушення то ми можемо лише говорити з представниками місцевої влади, а говорити так просто на вулиці - немає сенсу.

Останнє обурення людей було кілька днів тому - ми дивимось інформацію у фейсбуці. Запрошували інспекцію. От вони виміряли і знайшли 5 компонентів – толуол, бензол, ксеол, фенол і формальдегід. На нашому підприємстві є тільки толуол і ксеол. І ми бачимо, що перевищення немає. Інших компонентів у нашої компанії немає. Фенол і формальдегіди - ними користуються на підприємстві фанери в «Одеку». Тому якщо там був викид і вітер приніс сюди, то це можливо.

Всі наші викиди у межах норми. Це 100 відсотків. Ми кожних 3 місяці робимо заміри. Лабораторію запрошуємо, вона контролює нашу санітарну зону і робить звіт. Останній звіт був у липні. І все у межах норми.

Читайте також"Ні екоциду": у Клевані пікетують проти роботи підприємства

У нас є всі фільтри. Все, що треба мати згідно стандартів – у нас є.

У нас санітарна зона 300 метрів, і навіть у цій санітарній зоні ми не перевищуємо допустимі норми А те, що далі , за межами нашої зони, там купа нелегальних гаражів, майстерень, які порушують всі норми. То треба шукати джерела забруднення далі, а то все спихають на «Колор С.І.М.». Недалеко «Азот», який теж має викиди, в Оржеві підприємтва. Але тут єпевні люди, які хочуть у всьому звинувачувати «Колор С.І.М». Ми будемо шукати спільну мову з людьми у суді. І там будуть факти.

Дмитро Жовтянський селищний голова Клевані прокоментував ситуацію такЯ - як житель селища, теж відчуваю ці викиди. Вранці їду на роботу і чую цей запах. Війна триває вже неперший рік з ними. Селищна рада і депутати, звісно, на боці громади. Перемовин з керівництвом підприємства, ми не ведемо бо вони не йдуть на діалог. Писали ми неодноразово у різні інстанції, але на жаль, нас не влаштовують відповіді, які ми отримували. У п’ятницю, 6 вересня,одержали певний протокол, щодо шкідливих викидів. Результати невітішні. Тому 9 вересня збираємо позачергову екологічну комісію і можливо навіть сесію - будемо вирішувати дане питання. Раніше ми просто звертались у всі інстанкції, а зараз маємо підтверджений проток про забруднення повітря у селищі. Ймовірно ми будемо подавати до суду.

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber