Копійок в Україні стане менше. Вже з жовтня дрібні монети вийдуть з обігу і розрахуватися ними буде не можливо. Поступово НацБанк планує вилучити монету у 25 копійок. Натомість паперові одна, дві, п'ять та десять гривень мають стати у вигляді монет.

Найперше ці зміни торкнуться магазинів, громадських закладів та інших сфер обслуговування. До 18 жовтня вони мають здати залишки монет в банки. Ті ж у свою чергу - передадуть їх в Національний банк для утилізації. Продавці у свою чергу до таких змін готові вже давно.

Впринципі непотрібні, мені здається, що буде зручніше без копійок.

Аби прощання дрібними монетами було простішим. Наразі діють правила заокруглення цін до сум, кратних 10 копійкам. Це означає, що суми від 1 до 4 заокруглються до нуля, а ось від 5 до 9 - вже заокруглються до десятка. У Нацбанку виведення дрібних монет пояснюють зручністю для користувачів та економією для держави та бізнесу.

Протягом наступних трьох років банкнотний номінал гривень скоротиться із 17 номіналів до 12. Всього в ньому залишиться 6 номіналів монет і 6 номіналів банкнот. Так він стане більш впорядкованим, і саме ряд з 11-13 номіналів є найбільш вживаним провідним підходом для країн з різних куточків світ, - говорить голова Національного банку України Яків Смолій.

Рівняни до такої ініціативи ставляться по-різному.

Я думаю, що не потрібно. Це вже просто дрібнички, навіть коли вони функціонують, їх просто не додають в ту решту, або ти не додаєш. Тому, я думаю якщо їх не стане, то думаю не буде глобальної проблеми.

Дрібні монети зникнуть - натомість з'явиться нова купюра тисяча гривень, на якій буде зображений Володимир Вернадський. І ввійде вона в обіг 25 жовтня.  

Дивіться ще: у Демидівці заробляють на використаних пластикових пляшках

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber