Пластикова пляшка - тара зручна, але що з нею робити після використання? У Демидівській об'єднаній громаді на такому смітті вирішили підзаробити. Таким чином і зайвого мотлоху на вулицях позбавилися і додаткові гроші у громаду залучають.

Тема роздільного збору сміття нині актуальна. Та не скрізь гарні починання спрацювали. Адже зібрати сміття роздільно - це одне, а от транспортувати його на місце переробки - інше. Бо, наприклад, пластикові пляшки, досить об'ємні. Вирішити проблему у Демидівці взялися, закупивши спеціальний прес:

Закидається сюди бутилка - біла окремо, синя окремо, кольорова окремо. Тоді закривається, включається прес, пресується. Піднімається, знову закривається і так поки не виходить тюк цілий.

Так, з приблизно двох повних контейнерів формується тюк у 30 кілограмів. Придбали прес за кошти екологічного збору. До нього - ще й 25 спеціальних сміттєвих баків, які розставили по території всієї громади. А це 9 сільських рад. Збирають "сировину" раз на тиждень, практично не затрачаючи зайвих коштів: десь підводою, а десь за допомогою самих жителів.

Зараз ми налагодили, бо цей процес потрібно запустити і налагодити. Процес з пластиком ми налагодили, зараз вивчаємо питання, щоб налагодити процес збору макулатури і скляної тари, - розповів голова Демидівської ОТГ Віктор Іщук.

Пресований пластик громада вже домовилась здавати на одне з костопільських підприємств. Так, кажуть, і підзаробити можна на оснащення комунального підприємства й проблему зі сміттям вирішити. 

Читайте ще: тихий екологічний геноцид: жителі селища Клевань вийшли на протест

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber