Цього року 8 вересня в Україні відзначатимуть 505 річницю битви під Оршею. З нагоди свята у Рівному запланували низку заходів. Окрім святкової програми, на площі Короленка збиратимуть кошти на реставрацію картини «Перемога під Оршею», що експонується у Рівненському обласному краєзнавчому музеї. У центрі міста в торгово-розважальному планують створити фотозону, де відобразять картину XIX століття. Побачити на ній можна буде гравців Вереса та керівництво клубу.

Із футбольної команди у козацьке військо. Гравці Народного клубу "Верес" намагаються інсталювати події, які відбулися у 16 столітті. Пара коней, спеціальне вбрання, козацьке спорядження. Із сучасного - лише червоно-чорні прапори. Лише за декілька хвилин гравці перетворюються на героїв картини "Перемога під Оршею".

Чому верес? тому що верес одна з популярніших команд нашого міста, Рівне нщини і України. тому якраз і зібрали цих людей. навіть у формі Вереса, не одягали усіх, декілька одягів надягнули. є от король Август чи Микола Бендюк одягнув чи Олексій Хахльов, - розповів фотохудожник Олександр Харват.

Битва під Оршею - це найбільша в історії перемога над московським військом, яка була здобута 8 вересня 1514 року під керівництвом князя Костянтина Острозького. Інсталювати події 16 століття - ідея Олександра Харвата та Миколи Бендюка. Усе задля благодійної мети: зібрати кошти на реставрацію картини "Перемога під Оршею" польського художника, що експонується у Рівне нському обласному краєзнавчому музеї.

Назріла така ситуація, що треба реставрувати картину "Битва під Оршею", яка в поганому стані. ми обговорили питання реставрації з львівським реставраційним центром. вони визначили ціну - 80 тисяч приблизно, це тільки попередня ціна, я думаю вона ще виросте, бо картина дуже велика. вона розміром 1,5 на 3,5 метри, - говорить голова ГО "Слава князів Острозьких" Микола Бендюк.

Усі старання фотографа в найближчому часу роздрукують у вигляді фотозони. Розмістять її у центрі міста у одному із торгово-розважальних центрів. Самі ж головні герої сучасної картини результатом задоволені. Головне кажуть, що мета проекту - благодійна.

Враження взагалі шикарні. тому що я перший раз на коні такому і перший раз в ролі короля. це дуже цікаво. взагалі ми це зробили щоб підтримати та популяризувати краєзнавчий музей, - каже віце-президент НК "Верес" Андрій Біланчук.

Долучитися до збору коштів на реставрацію картини зможе кожен охочий. І окрім благодійної справи,отримати ще й гарну світлину на пам'ять із гравцями Вереса. 

Дивіться також: рівнян закликають допомогти здати кров для 20-річної Іванни Щетиніної

Будьте з намиTelеgram Facebook Youtube Instagram Viber