Сокири епохи мідного віку та залишки людського скелету - такі знахідки виявили археологи поблизу Дубна. На місці знайдених артефактів діяв жіночий монастир, який заснував Василь Острозький у далекому 16 столітті. Як відбуваються розкопки та на які ще унікальні знахідки натрапили археологи - читайте і дивіться далі.

Це урочище Дубовець. З 16-го до 19 століття тут діяв Свято-Вознесенський жіночий монастир. Нині археологи проводять тут розкопки. Розповідають, що одне з ключових завдань експедиції - віднайти приблизний план знаходження давнього монастиря.

В першій половині 16 ст. тут проживали очевидно насельниці цього монастиря, але у другій половині 17 ст. - ця ділянка нашого розкопу, ми поки не бачимо тут слідів проживання людей, ми бачимо, що на місці цих демонтованих печей було влаштоване кладовище, - каже кандидат історичних наук Юрій Пшеничний.

Археологи припускають, що у 17 столітті монастир перебудували. Тому поряд з речами побуту, історики натрапляють на цікаві знахідки, а саме на давні поховання.

Ті поховання, які тут розкриті вони належали швидше за все простим людям, які мешкали в селі Підборці, яке тут поруч, яке було залежне від цього монастиря, тобто для його мешканців це був ще і приходський храм, - розповідає кандидат історичних наук Юрій Пшеничний.

Знайти історичні артефакти - справа не з легких, каже волонтерка Олена. Вона також долучилася до експедиції.

Зараз я відкриваю поховання, он череп, тобто кістяк лежить приблизно в цьому місці, і ми шар за шаром заглиблюємось, щоб знайти самі кістки як він лежав.

У процесі розкопок Олена вже натрапила на знахідки, якими давні жителі закидали зверху поховання.

Тут теж різні частини з печі, велика кахля, частини горщика, тобто це сміття було тоді у них, зараз для нас це артефакти.

Така археологічна експедиція на острові Дубовець проходить в рамках громадського бюджету, сума якого близько 174ох тисяч гривень. Головний археолог проекту розповідає, що знайшли знахідки давньої доби такі як сокири, серпи. Але найбільше предметів все ж за часу монастиря.

Серед них як предмети побуту, особисті речі, прикраси монашок. А також посуд як столовий так і кухоний. Одні з найцікавіших - це трапився майже цілий кухоль. Кілька пляшечок скляних, - розповідає голова ГО "Дубенський археологічний осередок" Андрій Бардецький.

Крім цього, замок, ключ та жіночі прикраси. Все це археологи передають до заповідника на дослідження. Андрій Бардецький додає, що знайдені людські залишки мають дослідити антропологи і після того їх повторно поховають з обрядами.

Читайте також: Базальтові стовпи: диво природи чи суцільне сміттєзвалище?

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber