При виявленні борщівника Сосновського у місті, рівнян просять повідомляти на гарячу лінію 1553

З метою перешкоджання поширенню на території міста небезпечних рослин, зокрема, борщівника Сосновського та амброзії полинолистої, виконавчі органи Рівне нської міської ради просить рівнян при виявленні на території міста цих отруйних рослин повідомляти на гарячу лінію за тел. 1553, а також надсилати на електронну пошту rivne1553@ukr.net адреси місць, де росте борщівник та докладати до звернень відповідні фотографії.

Також відповідно до розпорядження міського голови від 05.07.2019 № 680-р «Про вжиття заходів з небезпечними рослинами (борщівником Сосновського та амброзією полинолистою) визначено ряд заходів щодо боротьби з бур’яном, зокрема:

  • керівникам підприємств, установ та організацій усіх форм власності, власникам та користувачам (забудовникам) земельних ділянок провести обстеження та у разі виявлення небезпечних бур'янів (борщівника Соновського та амброзії полинолистої) вжити практичних заходів із їх знищення шляхом систематичного скошування до періоду цвітіння і не пізніше 2-3 тижнів після першого скошуваня, підрізання коренів на глибині 5-10 см або методом хімічного обробітку із застосуванням пестицидів, з числа зареєстрованих у «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених для використання в Україні».
  • об'єднанням співвласників багатоквартирних будинків, будинковим комітетам, житлово-будівельник кооперативам, управляючим компаніям не допускати забур'янення в межах прибудинкових, власних та закріплених територій. При виявленні небезпечних бур'янів забезпечити їх знищення.
  • комунальним підприємствам протягом вегетаційного періоду обстежувати загальноміські території парків, скверів, доріг, міських кладовищ та при виявленні небезпечних рослин забезпечити їх знищення.
  • відділу благоустрою управління житлово-комунального господарства періодично проводити огляди територій водоохоронних зон річок, об'єктів-природно-заповідного фонду з метою виявлення цих небезпечних бур'янів та вживати заходів для їх знищення.
  • рекомендувати Державній екологічній інспекції Поліського округу здійснити контроль за станом забур'янення прилеглих до Рівного земель та зобов'язати їх власників (користувачів) вжити заходів для ліквідації ареалів поширення небезпечних та карантинних бур'янів.

Дивіться також: хто відповідає за утилізацію отруйного борщівника у Рівному? (ВІДЕО)


У випадку, якщо  контакт з рослиною таки відбувся? Необхідно:

  • промити шкіру під проточною водою. Для цього використайте мило та м’яку губку, щоб змити отруйний сік;
  • якщо сік потрапив в очі чи рот, ретельно промийте ці ділянки впродовж 15-20 хвилин;
  • уникайте сонячних променів 2-3 дні, захищайте шкіру від прямих сонячних променів за допомогою одягу та парасольки;
  • якщо площа опіків велика, відчуваєте нестерпний біль, підвищення температури – зверніться за медичною допомогою! 

Будьте з намиTelеgram Facebook Youtube Instagram Viber