фото ілюстративне
Отруйна та небезпечна рослина масово розмножується у Рівному. А саме борщівник Соснівського. Його можна помітити всюди - біля багатоповерхівок, дитячих майданчиків та просто на узбіччі доріг. Рослина три метри заввишки. Її отруйний сік залишає на шкірі опіки, які дуже схожі на термічні або ж хімічні.

На вигляд це звичайна квітка. Але насправді вона несе у собі чималу небезпеку здоров'ю. Борщівник Соснівського уже не перший рік росте у Рівному. Галина Андрійченко розповідає, зустрічає дану рослину часто, але про те, що вона небезпечна - не знала.

Да,да. Очень часто видела возле домов, - говорить рівнянка Галина.

Отрута, що міститься у стеблах рослини лишає на шкірі опіки, які дуже схожі на термічні , розповідають у Рівне нському лабораторному центрі.

Стебла та листя борщівника містять фурано комарини. І при потраплянні його на шкіру ця речовина може викликати дерматити, які по структурі нагадують термічні опіки. Взагалі при дії фурано-комарині шкіра стає незахищеною від ультрафіолету, - говорить заступник директора ОЛЦ МОЗ у Рівному Олена Гашовська.

Фахівець додає, якщо ви все ж отримали контакт з небезпечною рослиною, потрібно негайно надати першу медичну допомогу.

Терміново промити проточною водою, з милом. Або ж використовувати якісь протиопікові засоби. І жодному випадку не допустити потрапляння сонячного проміння на шкіру...... Якщо сік Борщівника потрапив в очі, то самолікуванням звичайно не можна займатися, і звертатися до лікаря, - розповідає заступник директора ОЛЦ МОЗ у Рівному Олена Гашовська.

Отруйну рослину у місті повинні утилізовувати. А саме ОСББ, ЖЕК, або трест зеленого господарства. Все залежить від того, на чиїй території шкідник росте.

Кілька разів на тиждень отримуємо листи від ЖКГ , або ж в телефонному режимі нам повідомляють....... цей борщівник знаходиться на різних формах, різних власностях. різні організації відповідають за території або ж є баланс отримувачів. Це може бути й трест і ОСББ і ЖКГ. А у ЖКГ наскільки я знаю цю інформацію систематизує й відправляє тим хто за ту територію відповідає і вони з цим борються, - каже головний інженер КП «Рівне нський міський трест зеленого господарства» Олександр Кравчук.

Універсальних методів боротьби з борщівником не розроблено. Згідно із законом «Про місцеве самоврядування в Україні» та Земельного Кодексу України - знищення борщівника Сосновського є компетенцією міських, селищних, сільських голів. Вони повинні домогтися від власників земельних ділянок, на яких розповсюджується шкідлива рослина, її знищення. Землевласники і землекористувачі, які не вживають заходів боротьби з борщівником, несуть адміністративну відповідальність.
 

Дивіться також: ранні кавуни та дині уже на ринках: чи можна їх вживати? (ВІДЕО)

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber