Новини Рівного. Відео on-line. Все про телекомпанію - Телеканал «Рівне 1»
33001 Україна, Рівне Петра Могили, 28 Г
096-11-400-11 info@rivne1.tv
Енергозбереження
«Економія повинна бути економна»
Цю фразу знає чи не кожен другий, а от скільки живе за таким принципом і головне, що для цього роблять?
Комунальні послуги щороку підвищують. Ціни на воду, світло та інші послуги стають все вище і вище. Якщо ви живете у приватному будинку, зекономити можна подумавши про це заздалегідь - облаштувавши будинок енергоефективними пристроями. А це, зокрема, системи подачі тепла, вентиляції, електроенергії під час знаходження людини в приміщенні, котрі припиняють подачу за її відсутності. Бездротові сенсорні мережі можуть бути використані для контролю за ефективним використанням енергії. В багатоквартирних будинках, аби це все зробити, потрібно докласти чимало зусиль та роботи. Однак, навіть у висотках можна багато зекономити, головне приділити цьому увагу .
Приміром, ви живете в багатоповерхівці. Ви багато платите за опалення. У вашій квартирі холодно (а платите всеодно багато) або занадто тепло (і знову-таки платите багато, хоча стільки вам не треба). А чи можна платити – менше, а жити – краще? Звичайно можна. Та це стосується мешканців, які створили об'єднання співвласників багатоквартирних будинків. Для ОСББ є безліч різноманітних програм, з допомогою яких ви зможете добре зекономити. Приміром програма «теплий кредит».
Програмою передбачено відшкодування з держбюджету у таких розмірах:

  • 20% суми кредиту (але не більше 12 тис. грн) на придбання негазових/неелектричних котлів для фізичних осіб;
  • 35% суми кредиту (але не більше 14 тис. грн) на придбання енергоефективного обладнання/матеріалів для фізичних осіб - власників приватних будинків;
  • 40% суми кредиту (але не більше 14 тис. грн. в розрахунку на одну квартиру) для ОСББ/ЖБК, як юридичних осіб, для загальнобудинкових заходів
Ще одна із програм «Програма муніципального розвитку» термомодернізації багатоквартирних будинків.
    На жаль, більшість будинків у всіх містах побудовані ще за радянські часи, де не було зовсім продумані енергоефективні заходи. Крім того будівлю за стільки часу уже «зносилися».
    У Рівному один із перших будинків, який скористався програмою утеплення Данила Галицького,4. Почали утеплювати висотку ще у 2015 році. Проте відразу весь будинок утеплити не вдалося, все по черзі.
    Спочатку у 2015 році перший під'їзд , а у 2016 році четвертий під'їзд. Спочатку крайні під'їзди утепляли, бо вони були найбільш холодні, а в 2017 році утепляли перший і другий під'їзд. Це була муніципальна програма сталого розвитку. Коли ми почали утепляти будинок, виникло питання заміни вікон у під'їзді на сходових клітках, - розповідає голова ОСББ «Д.Галицького,4» Галина Похильчук.
    Голова ОСББ розповідає, що будинок на Данила Галицького був з енергоаудитом. І ще у 2010 році перед утепленням вдалося зробити шви.
    Перший кредит взяли у 2015 році на 58 тисяч. Ми були першими хто взяв цей кредит. Перейняли досвід від Луцька. Отримали відшкодування з держенергоефективності 26 тисяч. Кредит ми виплатили швидко вже у червні. Це щомісячний внесок на утримання будинку і з цих коштів ми взяли кредит. І паралельно утеплювали перший під'їзд. Коли почали утеплювати четвертий під'їзд, взяли участь у програмі термомодернізації. Взяли кредит на внесок громади – це муніципальна програма 25 відсотків, - розповідає голова ОСББ «Д.Галицького,4» Галина Похильчук.
    Тому людям вийшло платити: кутові квартири 3100 грн, трьохкімнатна квартира – 2400, двохкімнатна 2300, однокімантна 2000 тисяч весь час за утеплення.
    Загалом на утеплення взяли 146 тисяч. А також на заміну вікон і дверей. Взагалі весь будинок повністю утеплили у 2017 році.
    Крім того, ще замінили світлодіодні світильники. Вдалося повністю зробити модернізацію освітлення. На світильники витратили 14 тисяч гривень. Після чого відразу стала економія в два рази. Якщо за освітлення сходових кліток мешканці платили 300 гривень, то стало 100 або 80 гривень.
    Коли утеплився будинок за аналізами «Рівне теплоенерго» будинок на Д. Галицького, 4 був на першому місці по економії. Тобто, коли опалювальний квадратний метр площі коштував 34 гривні, то у нас 26 - це найменше у місті, - розповідає голова ОСББ «Д.Галицького,4» Галина Похильчук.
    Якщо підсумувати, то у 2015 у будинку на Д.Галицького замінили вікна, у 2016 двері, у 2017 світильники і завершили повністю утеплювати будинок. Друга частина утеплення брали кредит у 2018 році на індивідуальні теплові лічильники, завдяки яким вдається регулювати температуру і відповідно значно економити. Також в цьому році взяли кредит на заміну труб у підвалі.
    Від Держенергоефективності за всі ці роки ми отримали відшкодування 514 тисяч. Місто дало 1 мільйон 830 тисяч. Внесок громади. Люди на загальних зборах вирішили ділити по периметру будинок. Тобто забудовник обміряв зовнішній периметр нашого будинку не беручи до уваги вікна, - розповідає голова ОСББ «Д.Галицького,4» Галина Похильчук.
    Взагалі покращення рівня енергоефективності у різних секторах – це є головний пріоритет України , адже житлово-комунальний спектр впливає на якість життя. Бо найбільше українці проживають у багатоквартирних будинках, але цей житловий комплекс на сьогодні має дуже зношений стан, і самого обладнання. Реально все замінити у будинку і заощаджувати, створивши ОСББ. Адже коштами тоді оперують тільки самі ж мешканці.
    «Теплі кредити» і «Муніципальна програма» в тому числі залучення донорських коштів на проведення заходів із збереження тепла.Проект у якому я зараз працюю він націлений аби заохотити якомога більше власників багатоквартирних будинків до об'єднання для того, щоб їх утеплювати, змінювати вікна, робити ефективною систему опалення
    розповідає Ольга Кашевська спеціаліст із розвитку громад, регіональний координатор ПРООН «Досягнення цілей і розвитку у Рівне нській області».
    Якщо зараз говорити про потенціал, який є для економії, то він в Україні експертами оцінюється від 30 до 70%. Це кошти, які люди можуть економити провівши правильні продумані і виважені енергозберігаючі заходи.
    До слова, свого часу в більшості країн Центральної Європи з енергоефективністю будинків теж були проблеми. Проте вони цю проблему успішно розв'язали.

    Мешканці будинків Центральної Європи організовувались у певні асоціації, такі собі аналоги українських ОСББ. Оскільки ціни залишалися досить високими, ці організаційні структури, які керували будинком, стали брати банківські кредити на ремонт будинку задля отримання економії споживання енергії. Наприклад, у Польщі цей процес стартував у 1998 р. Завдяки кредитам мешканці утеплювали дахи й підвали, встановлювали лічильники і регулятори споживання тепла, замінювали вікна. Таким чином, вони підвищували енергоефективність своїх помешкань. Нині всі польські будинки вже пройшли цей процес.

    У Польщі створення асоціацій, подібних до українських ОСББ, було примусовим. В інших країнах, таких як Чехія чи Словаччина – це був добровільний процес. Проте в обох випадках головною метою такої державної політики було бажання об'єднати всіх власників квартир, щоб керувати будинками.

    Щороку польські співвласники повинні затвердити рівень внесків на утримання будинку, із цих грошей і працює ОСББ. З точки зору банку, ОСББ – непоганий позичальник. Наприклад, у Західній Європі суму кредитів, виданих усім ОСББ за останні 15 років, оцінюють приблизно у 2 млрд євро.

    Європейський досвід доводить, що в результаті заходів з енергозбереження (утеплення, встановлення лічильників тощо) споживання енергоресурсів знижується десь на 30–40 %. За оцінками експертів, реалізація проектів термомодернізації житлових будинків дала б можливість щороку економити понад 30 млн мВт/год, або приблизно 7 млрд грн.

    Україна – далеко не перша держава у Європі, яка стикнулася з необхідністю підвищення енергоефективності житлових будинків та будівель соціального призначення. Позитивним для нас є те, що, освоюючи нові технології, ми вже можемо покладатися на практичний досвід інших країн.

    У сучасному світі виграють не ті країни, які володіють енергією, а ті, які можуть ефективно її використовувати.

    This site was made on Tilda — a website builder that helps to create a website without any code
    Create a website

    Читайте також

    Зелений тариф 

    Ефективне енергозбереження

    Сонячна революція на Рівне нщині
     

     

    К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
    и не может нормально отображать сайт.

    Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: