Новини Рівного. Відео on-line. Все про телекомпанію - Телеканал «Рівне 1»
33001 Україна, Рівне Петра Могили, 28 Г
096-11-400-11 info@rivne1.tv
Як заробити на сонці: поради від сонячного бізнесмена з Дубна
ЯК ЗАРОБИТИ НА СОНЦІ: ПОРАДИ ВІД СОНЯЧНОГО БІЗНЕСМЕНА З ДУБНА
Сонячна революція на Рівне нщині
Вже не перше десятиліття сонячні батареї знаходяться в центрі уваги вчених. Багато спеціалістів вважає, що людство стоїть на порозі революції у сфері сонячної енергії.
В Україні набирає обертів будівництво приватних і промислових сонячних електростанцій. За статистикою Держагентства з енергоефективності та енергозбереження, за чотири з половиною роки дії "зеленого тарифу" в сонячну енергетику інвестовано близько 2 млрд євро.

Стимулом до переходу на "чисту" енергію є не лише бажання родин стати більш енергонезалежними, а й можливість заробити на продажі надлишку електроенергії в мережу за "зеленим" тарифом.

Цікавий факт: на Дніпропетровщині звели найбільшу та найпотужнішу сонячну електростанція в Україні, вона входить у трійку найпотужніших у Європі (на фото).
Одним із тих, хто вже відчув усі переваги "зелених" заробітків є дубенчанин Василь Власюк. Він розповів нам з чого розпочинав, що таке "зелений тариф" з власного досвіду і дав поради для тих, хто хоче так само заробляти на сонці.
— ЯК З'ЯВИЛАСЯ ІДЕЯ СТВОРЕННЯ СОНЯЧНОЇ ЕЛЕКТРОСТАНЦІЇ?
Якщо чесно, то не знаю навіть. Сонячною енергетикою я давно цікавлюся, навіть не знаю скільки років, просто не було коштів на таке. Пам'ятаю, що колись був я в Рівному і там була фірма, тоді це було занадто дорого і не вигідно.

— КОЛИ ЗРОЗУМІЛИ, ЩО ВАШ ЧАС НАСТАВ?
— Зрозумів, що можу, коли в інтернеті побачив, що дають на це кредит, і система себе окупить, поверне кредит, а далі вже можна і отримувати дохід. Завдяки "зеленому тарифу". Тобто ти за світло не платиш, а ще й, як кажуть, користуєшся і заробляєш гроші, розповідає Василь.
— ХТО ДОПОМАГАВ БУДУВАТИ СОНЯЧНУ СТАНЦІЮ?
— Є умова, коли в банку береш кредит, має будувати станцію людина, яка в них акредитована. І ця вже людина надає батареї, обладнання, а банк перераховує їм кошти. Я на пряму коштами не володію. Довірена людина ставить станцію - банк перераховує їй гроші. Натомість, я обираю, які мене влаштовують батареї, яке має бути обладнання. Потім реєструю і процес пішов по зеленому тарифі. Це практично, банк кредитує, банк перераховує, а я вже виплачую кредит, додає Василь.
Коли встановили СОНЯЧНІ БАТАРЕЇ?
— Я почав ще весною 2017 року, але проблема була в тому, що я китайського обладнання не хотів, а орієнтувався на європейське виробництво. По-перше, воно дорожче набагато, по-друге, важко було знайти хороше обладнання. Справа йшла до осені, підприємець трохи затягнув, фірма швидше б зробила, розмірковує Василь.

20 жовтня 2017 року сонячні панелі почали працювати. Ось буде вже як два роки. Кредит має окупитися за 5 років, а ще за 3 роки маю повернути ті гроші, які вкладав сам.
Встановив 108 батарей і всі вони так і стоять. Банк у свою чергу, взяв їх у заставу. Тому, щороку банківські працівники приїжджають, фотографують, перевіряють чи є на місці панелі, чи я їх не продав (посміхається).
Василь Власюк, власник сонячних панелей
Василь розповідає, що сонячні батареї генерують електроенергію постійного струму. А перетворювачі (які перетворють енергію постійного струму у змінну) дають електроенергію на загальну мережу. Зауважує, що лише ту, що він не використовує. Бо ж те, що витрачає він сам прилад не рахує.
" Вночі світла нема - лічильник рахує скільки я взяв з мережі, бо я не ставив акумуляторів, це економічно не вигідно. Якщо в мене все працює прямо на мережу, то постійного струму я використовую 98%, а якщо ставити акумулятори, то цей перетворювач буде мати тільки 85%.
А так простіше, у день - віддаю в загальну мережу, а вночі беру з мережі. У кінці місяця мені відрахували те, що я вночі взяв і за зеленим тарафом проплатили", ділиться Василь Власюк.
— Палюче сонце допомагає чи навпаки шкодить процесу?
— Найкраще сонячні батареї працюють взимку, коли холодно і яскраве сонце. У мене ж, найбільше працювали весною. Минулого року найкращий місяць - це був травень, цьогоріч найбільший результат отримав в квітні. Здавалося б, краще мало бути у червні та липні, бо довгі дні. Чим довший світловий день - тим довше сонечко на небі. Але ці місяці дуже спекотні, коли тепло, то панелі у мене генерують, ніби розширюються і менше видають току. Коли холодно і сильніше сонце, то вони більше току дають. Наприклад, взимку дуже гарно працюють, але взимку малий світловий день, в 9 сонечко зійшло, в 16 вже зайшло, яке б не було яскраве сонце, багато току він не дасть. А літом з 6 ранку до 8 вечора працює, це 14 годин. це майже вдвічі більше.
Значная частка енергії отириманої від сонячних батарей залежить від вибору правильного кута нахилу панелей. Пан Василь розповідає, що для кожної області є відповідний кут. Геологи визнають кут падіння сонячного проміння, тоді система ідеально буде працювати, коли буде направлена виключно на південь.

Регулювати кут відношенняя до сонця потрібно щомісяця, або хача б на квартал. Але у більшості випадків це зробити важко.

"У мене вони на даху, я звідти не можу повернути на право чи на ліво, це можна зробити тільки на наземній електростанції", розповідає чоловік.
Про "зелений тариф"
— Розкажу вам такий приклад, щоб пояснити як працює "зелений тариф". Нехай, за день станція виробляє у середньому 150-160 кВт. Сьогодні 165 кВт, я 5 кВт використав вдень, це рахується поки сонце є . Тобто, станція видала в загальну мережу 160 кВт, але отримую гроші не за 160кв. Чому? бо ж вночі, нема сонця, я користуюся з мережі, і нехай я використав 2 кВт. Тобто від 160кВт я відніму 2кВт, залишається 158 кВт, за них мені і заплатять.

Якщо за місяць в мережу я видав 4000 кВт, а взяв для особистого користування приблизно 50, то у кінці місяця вони віднімаються, і тоді заплатять за 3950 кВт. Але це не все, ще від цієї суми будуть віднімати 18% прибуткового податку, 1,5% військового збору.
- Якщо чесно, то я сподівався на одне, а воно так не вийшло. Мої розрахунки були за ідеальних умов. У міських умовах це практично неможливо, бо зліва сусід, з права сусід, там дерево, сонечко поки встало, зайде за хату сусіда, то за дерево, плюс кут нахилу не ідеальний. Такі побічні ефекти забирають 10-20% з того, що очікуються.
поради
- Я раджу встановлювати сонячну електростанцію для людей в молодому віці, не в такому як я, бо вона має великий термін окупності. Кому є 60, то приблизно лише в 68 почне отримувати дохід, а молодим кому 30-40 років - це дуже вигідно.

Більше того, зараз можна знайти хороші китайські батареї, коли я замовляв не було таких можливостей. Нині, їх ціна нижча і окупляться вони за 5-6 років, якщо хороші батареї, а середньої якості за 4-5 років," але як вони будуть себе "вести" невідомо.

Я думаю, що як пройде час, і десь за 15-20 років можна буде порівняти китайські та європейські батареї.

This site was made on Tilda — a website builder that helps to create a website without any code
Create a website

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: