фото ілюстративне
Про порядок виїзду дитини за кордон: за згодою і без згоди другого з батьків розповіла працівникам Головного територіального управління юстиції у Рівненській області провідний спеціаліст відділу з питань нотаріату.

Нині триває кампанія «Виїзд з дитиною за кордон» в рамках проєкту "Я МАЮ ПРАВО!". Відповідно до законів #ЧужихДітейНеБуває, якщо дитина проживає з одним із батьків, який не перешкоджає другому за батьків у побаченнях і спілкуванні з дитиною, то не потрібно отримувати дозвіл другого з батьків на виїзд за кордон дитини на строк до 1 місяця (якщо мета поїздки: лікування; навчання; участь у дитячих змаганнях, фестивалях, наукових виставках, учнівських олімпіадах та конкурсах, екологічних, технічних, мистецьких туристичних, дослідницьких, спортивних заходах; оздоровлення та відпочинок).

Для цього потрібно:

  • повідомити другого з батьків про державу перебування, мету та тривалість поїздки рекомендованим листом, якщо відоме місце його проживання;
  • пред’явити на кордоні копію рішення суду або органу опіки і піклування про визначення (підтвердження) місця проживання дитини.

ВАЖЛИВО! За умисне порушення строків перебування за кордоном наступає адміністративна відповідальність – штраф від 1700 до 3400 грн. та втрата права виїзду з дитиною за кордон без згоди другого з батьків на рік.

Читайте також: що мама повинна зробити для сина? 15 цінних порад

Якщо дитині заборгували із виплатою аліментів понад 4 місяці або понад 3 місяці дитині з інвалідністю або тяжкою хворобою - можна виїхати з дитиною за кордон на строк до 1 місяця і більше без дозволу боржника.

Що потрібно зробити?

  • отримати довідку про наявність у другого з батьків заборгованості по сплаті аліментів за місцем виконання рішення про стягнення аліментів.
  • на кордоні пред’явити довідку про наявність у другого з батьків заборгованості: понад 4 місяці або понад 3 місяці + документ, що підтверджує тяжку хворобу або інвалідність дитини.

Якщо аліменти сплачуються вчасно, то можна виїхати з дитиною за кордон на строк, передбачений нотаріально посвідченою згодою або рішенням суду.

Що потрібно зробити?

  • написати рекомендованого листа другому з батьків з проханням надати згоду на виїзд з дитиною за кордон.
  • якщо згоду не надали протягом 10-ти днів після вручення рекомендованого листа подати до суду заяву щодо надання дозволу на виїзд з дитиною за кордон без згоди другого з батьків.
  • на кордоні пред’явити нотаріально посвідчену згоду другого з батьків на виїзд або копію рішення суду про дозвіл на виїзд дитини.