Розрекламовані препарати, які не відповідають обіцянкам - не найбільше зло. Куди гірше натрапити на ліки-підробки. Нещодавно Кабінет Міністрів України ухвалив постанову, яка розпочинає боротьбу з фальшивими ліками.

Пані Леся неодноразово купувала таблетки, які, за її словами, не допомагали. Підозрює, можливо, натрапляла на підробку.

Ну воно не діяло нічого, береш вип'єш, а воно як кусок крейди чі шо, і то крейда мені лучше колись помагала, як зараз таблетки.

І дійсно, на Рівне нщині скарги на фальсифікат є. Проте за останні 5 років їх кількість зменшується. У 2018 році зафіксовано дві підробки, цього ж року лише одну.

В поточному році в одній з стоматологічній клінік ми теж виявили фальсифікований лікарський засіб етанол, тобто спирт етиловий для зовнішнього використання, - розповідає начальник Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками Рівне нщини Сергій Лебідь.

Та фальшивим лікам у аптеках залишилось бути недовго. Вже з вересня почне діяти постанова Кабінету Міністрів про боротьбу з підробними ліками, до слова, подібна існує за кордоном давно.

Я вважаю, що це революційна подія в нашій галузі. Оскільки на кожній упаковці ліків, які на першому етапі виробники будуть брати в цьому участь. буде наноситись спеціальне двохвимірний штрихкод, в якому можна закодувати тисячі знаків інформації.

Таке спеціальне маркування дасть можливість пацієнтам перевірити ліки. Окрім того на препаратах буде спеціальний QR-код.

Вона має такий вигляд і ви можете з мобільного додатку зайти і продивитися весь шлях пройшла дана упаковка, тобто від випуску і до кінцевого споживача, - каже завідувачка аптеки Олена Рева.

Та поки мобільний додаток у розробці і запрацює лише наприкінці року. Ми поцікавилися у рівнян, чи доводилося їм стикатися з такою проблемою як фальшиві ліки.

Дивіться також: як рівнянам запобігти гепатиту

Наразі, маркування з'являються не на усіх препаратах. Бо ж на пілотному етапі проекту, ця норма не є обов'язковою. А затвердиться вона поступово з 2021 до 2023 року. 

Будьте з намиTelеgram Facebook Youtube Instagram Viber