фото ілюстративне
“Ніжний німий вбивця” - саме так медики називають підступну хворобу гепатит. 28 липня у світі відзначають день боротьби з цією недугою. За даними експертів в Україні більше мільйона хворих на гепатит. На Рівненщині ця цифра налічує близько 9-ти тисяч.

У всьому світі від гепатиту страждає близько 700 мільйонів людей. Гепатит — це захворювання печінки запального характеру, як правило, викликане вірусною інфекцією. Основний шлях зараження - через кров.

Є  групи, які сприятливі до цієї інфекції, ті, які ведуть неправильний спосіб життя, або мають часті кров'яні контакти, ну самі різні верстви населення. В них може бути поширення гепатиту С - 46%. І ми також повинні їх не забувати, якщо ми будемо цю категорію обстежувати, ми будемо мати сумну статистику, - говорить завідувачка РОЛДГЦ Галина Мартинюк.

Найчастіше зустрічаються три його типи - гепатит А, В і С. Підхопити один з них можна просто у тату-салоні, на манікюрі чи у стоматолога, якщо приладдя буде не дезінфікованим. Та захиститися можна, запевняють лікарі.

Я вважаю, що люди, які нещеплені, але є в них можливість заразитися гепатитом В, мають якісь кров'яні контакти, незалежно в якому віці, але бажано щепитися.

Часто хвороба не дає про себе знати впродовж багатьох років. І така форма вірусного гепатиту С може призвести до фіброзу чи цирозу. Схожа ситуація відбулася у пані Ніни, вона звернулася до лікаря вже з ускладненням.

Ну гіркота в роті, відрижка тухлими яйцями, бензином, втрата сила ну таке в общем , нехороші відчуття.

Роками гепатит С вважався невиліковним, проте зараз це позаду. Статистика розповідає про позитивне завершення хвороби у 94% пацієнтів. Лікування може проходити як за кошти держави, так і за власні. Аби попередити хворобу, лікарі радять не зволікати та пройти безкоштовне обстеження, вже у цю п'ятницю, на Лебединці о 13.00.  

Дивіться також: засмага може спричинити рак шкіри: як рівнянам вберегти себе

Будьте з намиTelеgram Facebook Youtube Instagram Viber