Засмагла шкіра - незмінний тренд у моді вже сотні років. Красиво, але не завжди безпечно. Тривале перебування на сонці - одна з причин розвитку раку шкіри, застерігають медики.

Це Валерій. У свої 70 років він кожного дня займається спортом, пробігає щонайменше п'ять кілометрів і все це робить під променями сонця. Захисним кремом не користується. Любить засмагати.

Ну я, справа в тому, що я спеціально так не лежу і не сиджу, а займаюсь".

А рівнянин Анатолій ніжитись під сонячним промінням полюбляє, проте робить це обачно.

Я розумію, що з самого ранку доти цілий день лежати на сонці це дуже шкідливо, але короткочасове перебування на свіжому повітрі, біля води - завжди було корисним, є і буде.

Та ось вчені дійшли до висновку, що тривале перебування на сонці спричиняє швидке старіння шкіри, появу зморшок і пігментних плям. І це не найстрашніше, що може спричинити сонце.

Ультрафіолетове проміння при надмірному потраплянні на шкіру часто викликає опіки, так само призводить до мутації меланоцитів - це клітини, які виробляють мелатонін, що в подальшому небезпечно утворенням ракових клітин, зокрема меланоми, - розповідає сімейний лікар Олена Булавіна.

Щоб зменшити дію ультрафіолету медики радять використовувати спеціальні креми. Потрібно звертати увагу на рівень захисту SPF. Він повинен бути вище 30, тоді блокується до 87% проміння. Захист такий, не є довготривалим, поновлювати його потрібно кожні дві години. Окрім крему, варто слідкувати за часом, який обрали для засмаги.

Під час надмірного сонце піку з 12 до 16-ої краще уникати все-таки потрапляння сонця на шкіру, це робити краще до 11ої та після четвертої.

Та все ж це не означає, що від сонця потрібно ховатися. Адже саме завдяки сонячному промінні в організмі виробляється вітамін D і гормон радості. Тож, засмагати можна, але безпечно. 

Дивіться також: як рівнянам вберегти свій організм від різких перепадів температури?

Будьте з намиTelеgram Facebook Youtube Instagram Viber