Смачні та соковиті. На ринках Рівного можна уже побачити кавуни та дині. Вартують вони від 10-ти до 20 гривень за кілограм.

Перші кавуни та дині уже з'явилися на прилавках ринків. Пан Василь ретельно обирає фрукти і ділиться секретами, як купити найсолодші та найсмачніші.

Диню треба обирати на запах. Медом повинна пахнути. Тоді буде смачна дуже диня. А кавун на стук. Якщо ви його потрусили, і там щось бовтається, то він уже зовсім зіпсований, - говорить рівнянин Василь.

За кілограм кавуна рівнянам доведеться віддати 10 гривень, диня вартує більше - ціна від 15 до 20 гривень.

Це місцеві із Херсона. Це не з Єгипту, не Турецькі. Без хімії без нічого. Можна їсти не боятися, - розповів продавець Фарід.

Та рівняни поки не поспішають купувати фрукти. Кажуть, ще дуже рано і мають багато нітратів.

Диня непогана, можна їсти. Але хто має хворий шлунок то не треба її брати . Бо є хімікати. Я думаю взагалі ще рано. Я думаю нітратів багато.

На ринку перші кавуни з'явилися 28 червня, диня - сьогодні. Та перед тим, як фрукти потрапляють на прилавок їх обов'язко перевіряють на вміст нітратів.

Відбираємо ми конвертним методом, тобто із фури 5 кавунів. По углах і на середині. І тоді береться кавун, ріжеться натирається. Робиться загальна проба і тоді визначається, - говорить лаборант ЛВСЕ №2 Ринку ПП "Торговий Д" Людмила Ковалевич.

Допустима норма вмісту нітратів у дині 90, а у кавуні 60.

Беремо наприклад дольку, там, де вона лежала на землі і де була на сонці. Потім натираю я її на терку і відважую 10 грам. Потім добавляю однопроцентний розчин відповідної речовини і потім ставлю на нітратомір.

Перевіряють фрукти за декілька хвилин. Висновок лаборантів - і кавун, і диню вживати можна. Адже згідно досліджень у дині виявили 67 і о вмісту нітратів, у кавуні 37 і 2. До слова, у кожного із продавців повинні бути сертифікат та експертний висновок лабораторії на вміст нітратів.

Дивіться ще: у Рівному збільшиться вартість харчування у дитячих садочках (ВІДЕО)

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber