Почистити оббивку м'яких меблів, не вдаючись до послуг хімчистки, цілком можливо, якщо застосовувати на практиці корисні поради для чищення м'яких диванів і крісел.

 1. Забруднення видаляйте відразу після їх появи: це збільшить ваші шанси вивести плями і не зіпсувати оббивку.

2. Щоб не зіпсувати меблі,  миючі засоби, що використовуються попередньо тестуйте на невидимій ділянці.

3. Для чищення меблів можна використовувати нерозбавлений оцет і засоби для виведення плям, а вироби, оббиті флоком, «бояться» спиртовмісних розчинів.

4. Для прання м'яких крісел і диванів, оббитих світлими матеріалами, можна використовувати тільки білі щітки і ганчірки, щоб під дією миючих засобів барвники з ганчірок не "перейшли» на диван.

5. Перед початком вологого чищення необхідно по м'яких меблях «пройтися» пилососом зі спеціальною насадкою. Якщо немає пилососа, то можна застелити диван мокрою білою натуральною тканиною і вибити його.

6. Прибрати жирні плями з дивана можна так: посипте пляму сіллю і залиште на 5 хвилин. Потім зберіть її і змочіть пляму засобом для посуду. Залиште на чверть години, а потім ретельно промийте.

7. Щоб позбутися від таких органічних забруднень, як сеча дитини або тваринна, потрібно відразу промокнути серветкою мокре місце. Потім обробити забруднення розчином оцту або лимонної кислоти і добре просушити феном.

8. Якщо на світлі меблі пролили червоне вино, то пляму потрібно відразу промокнути і посипати сіллю. Коли вона вбере в себе вологу, струсіть її щіткою і обробіть пляму спиртом (якщо диван оббитий флоком, то спиртом чистити не можна), а потім почистіть м'якою губкою, змоченою в мильному розчині.

9. Плями від фруктових соків, ручки, фломастерів або губної помади можна вивести за допомогою розчину оцту або аміаку.

10.Плями крові, якщо вони свіжі, без особливих складнощів можна прибрати холодною водою, можна в неї додати трохи шампуню. Якщо плями застарілі і сухі, то на них потрібно покласти кубики льоду на деякий час, а потім замочити слабким розчином оцту. А після цього почистити шампунем.

 12 несподіваних способів застосування оцту в побуті

Як вивести плями від кави, шоколаду чи какао