Недаремно гарбуз називають королем осені. Це один з тих овочів, які приносять організму велику користь. Він - дієтичний, тому споживати його можна навіть найменшим діткам, яким вже почали вводити прикорм. Передусім гарбуз цінується завдяки своєму багатому вітамінному складу. Більше про користь гарбуза для дитини читайте далі у статті.

ВІТАМІНИ ТА МІКРОЕЛЕМЕНТИ

Гарбуз містить і вітаміни, мікроелементи, і клітковину. У гарбузі можна знайти бета-каротин, калій, магній, залізо. Немає необхідності перераховувати - для чого саме потрібні всі ці найцінніші речовини, головне - ми знаємо, що всі вони незамінні для розвитку і здорового росту дитини, для зміцнення імунітету, для боротьби з запальними процесами і для позитивного впливу на нервову систему.

Крім відомих вітамінів С, В і Е, в гарбузі є вітаміни рідкісні - К і Т: саме вони налагоджують нормальний обмін речовин та виведення з дитячого організму шкідливих токсинів. Окремо потрібно сказати про вже згаданий бета-каротин. Достатня його кількість підвищує захисні сили, надає допомогу в боротьбі з інфекціями, дитина набагато менше хворіє. Крім того, бета-каротин позитивно діє на сітківку ока, покращуючи зір, а також на слизові оболонки і шкіру - адже при нестачі вітаміну А (бета-каротину) шкіра стає сухою.

Клітковина, що входить до складу гарбуза, сприяє гарному травленню і правильно засвоєнню корисних речовин, і взагалі дуже корисна для шлунку і кишечника. Якщо у дитини запор, кращого натурального засобу не знайти - гарбуз має виражену послаблюючу дію.

У гарбузі міститься й 1 грам білка на 100 грамів гарбуза, таким чином, кількість білка у ньому більше, ніж у перепелиних яєць. Гарбуз містить у 5 разів більше каротину, ніж морква. 

НАСІННЯ ГАРБУЗА 

Не можна не згадати про насіння гарбуза, яке з давніх часів використовуються як ефективний глистогінний засіб. Насіння гарбуза містять дуже цінне масло, дуже корисне при захворюваннях печінки, нирок, жовчних шляхів. Воно очищає організм від токсинів і діє як загальнозміцнюючий засіб для організму вагітних. 

ЯК І З ЧИМ ПОЄДНУВАТИ

Гарбуз чудово поєднується з різними фруктами, злаками та м'ясом. Це дозволяє варіювати різні поєднання і страви з гарбуза, урізноманітнити дитяче меню. Його можна додавати в запіканки, овочеві пюре, овочеві супи, каші. З гарбуза готують відвари і соки. Однак, за високого вмісту каротину гарбуз вважається алергенним продуктом - це слід враховувати батькам дітей, схильних до алергії. Крім цього, зважайте на вік дитини, вводити гарбуз в раціон малюка слід після введення першого прикорму і не раніше, ніж у 5 місяців.

Для найменших можна приготувати пюре, для старших діток - крем-суп, кашу, пиріг чи кекси. Додавайте страви з гарбуза, як гарнір до м'яса, це смачно та дуже корисно. 

Однак, у цього, такого корисного продукту, є протипоказання:

  • гарбуз потрібно виключити з організму при низькій кислотності;
  • коли порушений кислотно-лужний баланс;
  • коли є схильність до появи кишкових коліків у дітей;
  • страви з сирого гарбуза протипоказані при підвищеному цукрі і не рекомендується вживати дітям до року. 

Споживайте з користю!

Читайте також: 3 прості страви з гарбуза для дітей

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber