Найстрашніше, що може трапитися з будь-яким «сердечником» - залишитися на самоті в момент смертельно небезпечного нападу.Бо зазвичай у хворого є всього 10 секунд після того, як він виявив, що з «серцем щось не так» і до того, як він впаде на підлогу без свідомості.Але, як то кажуть, зарікатися ні від чого не можна, тому краще заздалегідь підготувати себе до такого сценарію.

Отже, що ж робити, якщо перед очима різко «попливло», а стуки серця стали незвичайними? Почати сильно і голосно кашляти!


Чим частіше і чим сильніше, тим краще. Щоразу перед тим, як кашлянути, робіть максимально глибокий вдих.

А потім кашляйте так сильно і довго, як ніби глибоко засіло в легенях мокротиння.В ідеалі все робити так, щоб кашляти ви могли раз в 2 секунди, без зупинок - аж до тих пір, поки серцевий ритм знову не прийде в норму або в кімнаті не з'явиться хтось, хто може викликати швидку.


Як це все працює?


Ну, по-перше, глибокий вдих дозволяє кисню глибше проникати в легені і швидше розноситися по тілу. Це важливо при серцевій недостатності.


По-друге, кожен раз, коли ви кашляєте, відбувається свого роду масаж серця, стимулює його і заважає йому зупинитися.


Природно, саму проблему таким чином вирішити не можна. Тому якщо після цих процедур вам полегшало, треба тут же дзвонити в лікарню. Ви виграли час, щоб до неї потрапити!