Одного разу ви обов’язково відчуєте інтерес дитини до всього, чим можна малювати. Це можуть бути олівці і звичайні ручки, фломастери або ж фарби. Тому ми з впевненістю можемо говорити, що настав ідеальний момент для початку захоплюючої подорожі у світ фантазій вашого малюка. Настав час навчити дитину малювати.

Ви, звичайно, не повинні очікувати побачити одразу якісь осмислені картинки. Доведеться докласти зусиль, виділити достатньо часу та запастися терпінням для того щоб ваша дитина справді змогла почати малювати самостійно і осмислено.

Багато хто з батьків робить велику помилку припускаючи, що достатньо віддати дитину до навчального закладу якомога раніше (у 1.5-2 роки) і дитина одразу ж, мало не з третього заняття, покаже результат, зможе малювати не тільки самостійно, а й красиво і правильно. Це не так. Для того, щоб процес навчання почався й продовжувався у правильному руслі інколи зовсім не треба спішити затовкти якнайбільше знань у маленьку, ще не до кінця сформовану голівку. Щоб навчити дитину малювати звірів і птахів, улюблених героїв мультфільмів для початку доведеться грунтовно попрацювати.

Якщо дитині всього 2-3 роки, то починати треба з вивчення простих технік малювання, які будуть описані в цій статті, якщо ж старше 4-х років, то вибирайте будь-яку вподобану картинку, краще розмальовку або малюнки, де зображено поетапність роботи над малюнком.


pic
З чого почати?

По-перше, важливо розвинути інтерес до творчості, до самого процесу малювання. Навчити малювати дитину буде складно, якщо дитині цікаво це не цікаво.
Вам знадобляться: фарби, великі аркуші паперу, пензлики, звичайна губка, склянка з водою, кольорові олівці, фломастери тощо. Надіньте одяг, який не шкода, адже якщо дитина молодше 5 років, то фартушок вас не врятує. Щоб навчити малювати дитину, вам потрібно мінімум два-три рази на тиждень проводити з нею по 10-20 хвилин, освоюючи різні навички. Слід також потурбуватися про велику кількість паперу. Він не обов’язково повинен бути першокласної якості, адже перші кроки у малюванні – це перші невдачі.

Техніка малювання – вільна творчість
1. Головне правило навчання – це свобода дій. Ідеальний вибір до першого уроку – глянцевий білий папір і акварельні фарби. Вмочуючи пензлик у фарбу і капаючи фарбою на папір, ви побачите, якими химерними візерунками вона розтікається, сама створюючи картинки. Дайте дитині в руку пензлик, нехай він поводить їй по паперу і зрозуміє, що малювати дуже просто! Перше заняття з малювання не повинно тривати більше 10 хвилин, щоб не набриднути.

Техніка малювання – чарівна губка
Отже, якщо у вас є гуаш і лист паперу не менше ніж А3, то ми можемо починати. Умочіть своєю рукою губку у фарбу, злегка відіжміть її, потім поставте відбиток на аркуші паперу. Губку можна згорнути в рулончик або вирізати з неї фігурки. Навчити дитину малювати таким способом простіше, якщо у губки буде певна форма. Наприклад, прямокутний відбиток, коли підсохне, може стати основою будиночка. Фломастером або олівцями можна буде потім домалювати віконця і дах. Залиште можливість своїй дитині самому пофантазувати!

Техніка малювання – вологий стиль
Якщо у вас є великий щільний аркуш паперу, таця під його розмір і акварельні фарби, то приготуйтеся творити чудеса. Насамперед намочіть свій лист, опустивши його на пару секунд в воду. Покладіть лист на тацю або будь-яку іншу підставку. Нехай дитина почне малювати аквареллю по листу. Фарба буде трохи розтікатися, і змішуватися, створюючи зовсім незвичайні малюнки. Провівши кілька таких уроків, можна надалі такою технікою розмальовувати розмальовки для дітей.

pic
Чого не варто робити, якщо ви хочете навчити дитину малювати:
1. Ніколи нічого не покращуйте своєю рукою на малюнку дитини – це буде кривдити вашу дитину;

2. Не дозволяйте малювати на шпалерах – всьому своє місце і справа тут не в творчих поривах;

3. Маленькі діти перший час не малюють, а просто квецяють на папері. Не ставтеся глузливо до таких малюнків, адже ви можете скривдите дитину і створите у неї враження, що малювання – це марна трата часу.

Тепер ви знаєте, як навчити дитину малювати, з яких технік варто починати, що варто робити, а що – ні.

Малюйте!

Фантазуйте!

Читайте також: Як навчити дитину плавати? Рівне нські батьки діляться досвідом

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber