Такою бачили Рівненську ОТГ на початку реформи
Місто наполягає, що силою нікого в об'єднану громаду не затягуватиме. А села одне за одним відкидають фінансові пропозиції Рівного.

Рівне немає вільної землі, тому фізично немає куди рости. Таке твердження не раз повторювали експерти у різних галузях. Своєрідним рішенням цієї проблеми мала б стати реформа децентралізації, за якою до міста приєднались би навколишні села. За такою схемою пішли інші міста області - Острог, Вараш, Радивилів. Та обласний центр нікуди не квапився. Тож навколишні села поступово почали віддалятися.

Спершу Шпанівська та Великожитинська сільські ради утворили одну ОТГ. За тим свою громаду сформувала Корнинська сільрада, а наприкінці минулого року пережила вибори й Великоомелянська ОТГ. Місто спробувало поборотися за Городище, але програло Білій Криниці.

Читайте також: Рівне чи Біла Криниця: Городище знову вагається?

Простору для маневру у міста залишилось не так і багато: Обарівська та Городоцька сільські ради. Вони мали б "відійти" Рівному і за новим планом адміністративного устрою.

Та сільським радам такі "плани" знову не сподобались і на місцях взялися формувати власну громаду. А саме об'єднувати Обарівську, Брониківську та Городоцьку сільські ради в одну громаду.

Читайте також: Села приєднають до Рівного, щоб уникнути шантажу

Та, схоже, таке утворення може насправді залишитися лише амбіцією. Бо ж допомогти містам, які "затисли" ОТГ збираються у Кабміні.

Читайте також: Укрупнення ОТГ не уникнути: все на догоду Рівному та Дубно

У Рівному продовжують переконувати: готові до об'єднання з будь-ким, з ким є спільні межі. Та й вигідним це об'єднання буде для всіх:

- Нам кажуть, що ми хочемо обманути. Коли виступав в Городищі, казав, що ми готові укласти угоду, підтвердити її на сесії. Якщо у вас бюджет 10 мільйонів, ми вам ще кожного року будемо давати по 5 мільйонів додатково. Ви не програєте, бо це буде закріплено рішенням сесії. Неможливо переконати. Приходите на сесію, кажете, що два на два - чотири, вони кажуть шість і ви йдете з тим, хоч головою об стінку стукайся, - каже міський голова Рівного Володимир Хомко.

Та попри це, за його словами, не все втрачено.

- Є декілька громад, у яких є перспектива з нами об'єднатися. Як мінімум з одною ми об'єднаємося точно. Скористаємося цим, а хто не об'єднається, через багато років зрозуміє, що зробив помилку. Не знаю, що з цим робити. Логічних аргументів немає, аргументи розбиваються об стіну, - каже Володимир Хомко.

 

 

Читайте також: Дачі біля Рівного обирають між Олександрійською та Шпанівською ОТГ