Нещодавно на одній з міжнародних зустрічей у Лондоні представники міністерства закордонних справ країни Вануату зробили заяву щодо радикальної заборони одноразових підгузків. У такий спосіб, вважає уряд Вануату, вони врятують свою країну.

Ця маленька острівна країна — одна з передових у світі за темпами боротьби із забрудненням навколишнього середовища.

Чому ж підгузки настільки шкідливі для навколишнього середовища?

Представники Вануату заявили, що пластик та пластмаси, що містяться у підгузках, потрапляють у воду й подальший харчовий ланцюг і в результаті — їх споживають жителі їхньої країни. Крім цього, вони не розкладаються, а просто нагромаджуються в океані. За даними наукових досліджень на виготовлення одноразових підгузників на одну людину щороку використовується приблизно 136 кг деревини, 23 кг нафтової сировини і близько 10 кг хлору.

Об'єми виготовлення підгузків з кожним роком невпинно зростають і серед товарів особистої гігієни підгузки займають третє місце по кількості серед твердих побутових відходів. Приблизні підрахунки показують, що середньостатистична сім'я в період від народження дитини і до 2,5 років використовує від 2 тис. до 6 тис. підгузків.

Для мене, як мами, ці цифри здаються нереальними, але якщо згадати підгузковий період дітей і підрахувати, то десь приблизно так і виходить. Це просто колосальна кількість сміття, яке не підлягає переробці і буде розкладатись у природі в середньому від 250 до 500 років.

Все це, звісно, дуже лякає, але жодна мама нині не уявляє догляд за дитиною без використання підгузків. Вони настільки полегшують життя молодої сім'ї, що, мабуть, лише одинці задумуються про їх шкоду навколишньому середовищу.

Ми запитали в рівненських мам, чи змогли б вони відмовитись від одноразових підгузків заради збереження навколишнього середовища?

Іляна Обоїста каже, що для меншої доньки якраз замовила багаторазові підгузки:

 
“Зі старшою донечкою користувалась лише одноразовими. Про зв'язок використання підгузків і забруднення навколишнього середовища задумувалась, але, до недавна, не надавала цьому великого значення: "Всі користуються, я користуюсь. Та що там дасть те, що відмовлюсь я, якщо користується цілий світ?" Але, насправді, треба починати з себе. І те, що відмовишся ти, вже дасть не мало і, можливо, стане поштовхом і стимулом для когось ще і ще. Тему одноразових підгузків/пакетів/кульочків/стаканчиків зараз масово піднімають у соцмережах і це дуже круто! Бо в багатьох людей склалось хибне враження про те, що без того кульочка ніяк, хоч, направді - це зовсім не так"

Дійсно, один з способів відмови від одноразових підгузків є використання багаторазових. Знаю багатьох мам, які пробували ними користуватись і декого вони повністю влаштовують, проте у їх використанні є свої нюанси.

“Ми користувались підгузками такими, що перуться. Особливо класно було тоді, коли діти були вже старші і переходили до горщика. Зручно було одягати на ніч” - каже мама двох хлопчиків Тетяна Зінкевич.


Більшість каже, що повністю від підгузків відмовитись не змогли б. Дуже сильно полегшують життя мами одноразові підгузки, як без них обходитись вночі - не уявляють, але дивлячись на результуати досліджнь, вказаних вище, стає досить страшно. І цей страх стосується не лише підгузок, але й й інших побутових відходів. 

Мама Анастасія Багній теж поділилась своєю думкою:

"Це треба приділяти дуже багато часу новонародженій дитині, особливо в перших три місяці, потрібно буде постійно прати пеленки. А якщо дитина друга чи третя... Але з другої сторони, в наших батьків не було підгузків і вони справлялись зі всім."

Оксана Сахарик вважає, що потрібно піднімати такі питання:

"Нема нічого неможливого для мам, потрібно піднімати такі питання, але на практиці це втілювати тяжко, в нас була раз сильна алергія, то я використовувала одноразові пеленки разом з багаторазовими, то було незручно, через постійне прання, тому досі дивуюся мамі і бабусі, особливо бабусі, бо в баби 4 дітей, максимум 1-3 різниці між ними, то все встигала: і піч затопити з грубою, і господарством позайматися, і поля обробити, і на роботу сходити, бо колись декрету як такого не було, ще й повишивати крутецькі картини з рушниками і подушками, а їсти скільки наготує, бо ж сім'я велика, тому дивлячись на ці приклади робиться трохи соромно, ми швидше більш ліниві ніж нам тяжко було б обійтися без одноразових підгузків"

Якщо говорити про боротьбу з цією проблемою на державному рівні, то Україні ще далеко до її вирішення. Разом з іншим сміттям, підгузки викидають на сміттєзвалища чи, у кращому випадку, на сміттєпереробні заводи, хоча там немає окремих технології з переробки саме підгузків. Найчастіше їх просто спалюють, що несе найбільшу шкоду для навколишнього середовища і, зокрема, для організму людини. При спаленні підгузків, виділяються високотоксичні викиди, найбільш шкідливими з яких є діоксини. А от деякі країни вже знайшли альтернативні варіанти виготовлення і переробки підгузників.

До прикладу, перші спроби виготовлення екологічно чистих підгузків зробили Японія і Китай, їхні еко-підгузки успішно експортуються у велику кількість країн світу, і в Україну в тому числі. В Японії також в процесі переробки підгузків почали виготовляти сировину для вироблення електроенергії, перед цим знищуючи патогенні мікроби за допомогою спеціальних установок. І в Німеччині підгузки після певних стадій переробки також використовують для виготовлення електроенергії. Заводи з переробки підгузків є в Шотландії, Мексиці та Великій Британії. Англійці використовують підгузки для виготовлення будівельних матеріалів, верхній шар підгузків вони задіюють у виготовленні черепиці для будинків. А в Канаді в спеціальних печах підгузки переробляють на міцну пластикову черепицю.

Єдиний і величезний мінус усіх цих способів переробки — їх велика ціна. Точно така ж проблема і з екологічно чистими підгузками, вони практично втричі дорожчі за звичні нам торгові марки. Знайти їх на прилавках навіть у дитячих магазинах Рівного нескладно, проте не кожній сім'ї це по кишені.

В Україні останнім часом почали з'являтись спеціальні утилізатори.

Утилізатори підгузок (накопичувачі) – пристрої, що представляють цінність в першу чергу для людей, які недавно стали батьками. Потрапляючи всередину цих гаджетів, підгузники перестають виділяти неприємний запах і бути хорошим субстратом для розвитку бактерій. У стислому вигляді викинуті гігієнічні вироби займають менше місця в контейнерах і на полігонах з комунальними відходами.
Тема екології і збереження навколишнього середовища все більше стає топовою серед науковців, еко-організацій і навіть блогерів.

Подібні екологічні проблеми обговорюються чи не щодня і основна мета цього — донести до людей розуміння, що ми ж самі нищимо нашу планету. Погоджуюсь з тим, що відмова від підгузків — це складне завдання для мам, але поки нема конкретного вирішення проблеми їх переробки на державному рівні, ми можемо допомогти іншим способом — використовувати меншу кількість, користуватись багаторазовими або ж, при можливості, користуватись екологічно чистими підгузками чи, принаймні, використовувати утилізатори.

Читайте також: У Рівне нському районі на сміттєвому полігоні спалахнула пожежа

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber