15 квітня стартував громадський бюджет Рівного. Відтак, всі охочі можуть запропонувати свою ініціативу щодо покращення нашого міста. Втім, якщо минулого року голосувати за проекти могли і 16-річні, то цього року хочуть їм заборонити. З чим це пов'язано, дивіться далі.

Це кадри з минулорічного голосування за проекти громадського бюджету. Тоді, в приміщення Рівне нської міської ради групками приходили студенти та учні. Деякі мешканці обласного центру казали, що дітей спеціально приводили вчителі, і нібито говорили їм за які проекти потрібно голосувати.

Було багато звинувачень, спекулювань на тему, що хтось когось приводить за руку і приходять групами, роблять свій вибір не свідомий, - розповів координатор Громадського бюджету Микола Полюхович .

Через те координаційний комітет пропонує внести вікові зміни до положення, а саме - можуть голосувати особи від 18-ти років, а не 16. Рівнянка Христина підтримує таку ініціативу. Каже, лише з настанням повноліття людина стає свідомою.

Ну з 16 я не впевнена, що це нормально, на мою думку це неповнолітня людина. За неї приймають рішення батьки

А от подати проект на громадський бюджет можуть особи з 14 років. Поки що таких юних авторів у Рівному ще не було. Окрім того, координаційна рада пропонує цього року внести категорію - освітні проекти.

В минулому році дуже багато проектів-переможців виявилися проектами, у яких передбачена реалізація на території освітніх-навчальних закладів. І у зв'язку з цим було запропоновано обмеження не більше 30% мають становити такі проекти, - говорить пан Микола. 

Рівнянка Жанна каже, щоразу підтримує ідеї, які спрямовані на покращення благоустрою міста. Однак, деякі проекти її розчарували. До прикладу - встановленні лавочки біля краєзнавчого музею.

Такої ж думки і Володимир.

Цього року загальна вартість реалізації проектів переможців громадського бюджету залишилась незмінною - 10 мільйонів гривень. Зміни, які пропонує координаційний комітет, депутати будуть розглядати на найближчій сесії Рівне ради. Тоді і стане відомо, чи голосуватимуть за проекти 16-річні. 

 

Дивіться також: рівненські пластуни у центрі міста збирали гроші для онкохворих дітей (ВІДЕО)

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber