Проблему з нестачею садочків можна вирішити. Розбираємось як:

Президент Володимир Зеленський гучно анонсував нову Програму розбудови соціальних об'єктів України. І негайно КабМін почав "шевелити" місцеві органи влади. Все тому, що документом передбачено розбудову за рік 100 шкіл, 100 садочків та 100 стадіонів. Задача не проста і ОДА почали планувати, як то це здійснити. Бюджети цьогоріч місцеві бажали б кращого, а амбіції дуже потужні.

Вихід знайшли. І очільник Рівне нської ОДА Віталій Коваль, закликав місцеві органи влади підтримувати приватні дитячі садочки. Втім, як виявилось єдиний ліцензований дитячий садочок у Рівному "Бейбіленд" вже понад пів року не може добитися фінансування з міської ради.

Бейбіленд

На жаль, за останні 20 років не відбулось жодного нового будівництва дитячого садочку. Втім, Рівне розростається шаленими темпами і все частіше люди від відчаю готові витратити будь-які гроші, аби туди потрапити. Все тому, що вимушені працювати, й погоджуються класти дитину спати в садочках навіть на доставлені ліжечка будь-де.

 

 

Забудовник мікрорайону "На щасливому" Роман Курис зрозумів, що такий садочок у місті крайня необхідність, і також привабливість для мешканців району. Саме тому, було зведено заклад з максимальним навантаженням у 200 місць. Втім, частина місць у садочку є вільними. У той час, як у черзі знаходиться понад 2000 дітей:



"Я за власні кошти його побудував, чим зняв навантаженість з бюджету. У нас є вільні місця і ми могли б забрати дітей з черги. Втім, міська влада повинна фінансувати навчання дітей за схемою "гроші ходять за дитиною", незважаючи на те в державній вони установі чи приватній. Я і так зняв з міської влади необхідність вкладати мільйони в будівництво закладу в тому районі. Не прошу грошей на те, що садочок зношується, ремонти чи будь що інше. Рівна сума на утримання дитини як і в інших садочках, так і нам. Покрити зарплату хоч частково працівникам і дати можливість батькам з вищим доходом доплатити і перейти в наш садочок - звільнивши місця іншим діткам" - коментує забудовник Роман Курис.

Вартість перебування в Бейбіленді становить від 5000 грн в місяць, однак якщо міська рада виділить суму, якою фінансуються і комунальні заклади, то більше батьків зможуть дозволити собі доплатити і перевести малечу в заклад європейського рівня.

За спеціальною формулою вираховується сума в місяць, яку виділяє місто на утримання однієї дитини. Згідно з цими розрахунками фінансується з міської казни дошкільна освіта. В середньому це від 1300 до 2000 гривень на місяць. У деяких закладах ця сума вища, однак там навчаються дітки з особливими освітніми потребами:

 

 

Директорка "Бейбіленду" пані Ірина Петрик-Щокова подала петицію до влади Рівного, щодо розроблення «Програми надання фінансової підтримки закладам дошкільної освіти м. Рівного приватної форми власності на 2020-2024рр.", яка оперативно зібрала необхідну кількість голосів. Однак, отримали відповідь про необхідність врегулювання Законодавства.

Позиція міської влади

Міська влада погоджується на компенсацію приватному дитячому садочку на вільні місця. Втім, переконують у необхідності врегулювання такого фінансування на рівні Закону про освіту. Сподіваються, що за декілька тижнів приїзд нардепа Дмитра Соломчука в "Бейбіленд" - дасть результат і буде прийнятий відкоригований Законопроект. Втім, навіть до такого рішення Верховною Радою - готові виділити кошти. Однак, суму, яку хотіли б представники "Бейбіленду" у 2000 грн/місяць - вважають завищеною:



"У нас є черги. Абсолютно логічно, що ми зацікавлені в такій співпраці. Готові оплатити їм на тих дітей, які вони візьмуть з черги. І сума буде в рамках, які ми оплачуємо на інших дошкільнят у ДНЗ. У середньому це сума 12000,13000 грн у рік. Адже харчування батьки в приватному закладі оплачують самостійно. Також є необхідність і в ремонтах комунальних закладів, тому по відношенню до інших батьків, буде не зовсім справедливо, якщо ми будемо давати більшу суму приватному закладу", - коментує заступниця міського голови Галина Кульчинська.

Незабаром представники закладу та міської влади плануюють нову зустріч, де обговорять умови і можливості відшкодування ліцензованим закладам частини коштів. Такий діалог є вкрай необхідним, адже заможніші батьки можуть звільнити місця діткам з черги. Втім, різкий спад народжуваності, за декілька років можливо суттєво зменшить кількість малечі у Рівному. Та поки що, батьки ладні на усе, аби просто мати можливість вийти на роботу.