В умовах міської квартири зберігати солону капусту в бочках не зручно. Тому можна скористатися рецептом солоної капусти в банках. І вийде вона не менш смачною.

 Класична солона капуста на зиму

Вона є найпопулярнішою, так як кваситься природним шляхом. Причому потрібно брати найсвіжіші овочі. Їх легко впізнати по світлому качану. У капусти, яка довго лежала на складі, качан темніє.
 
Даний рецепт солоної капусти розрахований на 3 кг цього овочу. У неї потрібно зняти кілька верхніх листків і відкласти в сторону (вони ще знадобляться). Іншу капусту доведеться дрібно нарізати.
 
Натерти моркву. Її кількість вибирається за смаком, деякі господині навіть не кладуть її зовсім. Порада: щоб солона капуста не стала м'якою, в неї не варто класти багато моркви. Для того щоб овочі зберегли хруст, моркви не повинно бути більше 1 середньої штучки на трилітрову банку.
 
У теплій воді (її потрібно 1 літр на 3-літрову банку) розвести 2 ст. ложки солі і стільки ж цукрового піску. Це буде розсіл, який дозволить швидко запустити процес бродіння.
 
 
Тепер потрібно приступати до безпосереднього приготування солоної капусти в розсолі. Для цього дно банки потрібно укласти великими листками, залишивши один з них для верху. Нарізану капусту з потертою морквою акуратно змішати.
 
Не приминаючи, наповнити цією сумішшю приготовлену банку. Залити в неї холодний розсіл. Він повинен доходити до верху банки і повністю покривати овочі. Зверху розмістити ще один цілий капустяний листок. Тепер можна переміщати заготовку в прохолодне місце. Через 7 днів її можна буде вживати в їжу.
 
Рецепт солоної капусти на зиму без розсолу
 
Такий спосіб ще називають сухим засолом. Так як рідина, в якій відбувається квашення капусти, це сік, що виділяється з овочів. Додаткової води в нього не потрібно.
 
Варто зазначити, що відсутність або наявність води не позначається на смаку заготовки. Солона капуста в будь-якому випадку виходить чудовою. Тільки в даному випадку немає необхідності окремо готувати розсіл.
 
Якщо є хоч найменша підозра на те, що овоч не свіжий, то його класти в зимову заготовку не рекомендується.
 
Щоб вийшла смачна солона капуста буде потрібно взяти її приблизно 5 кілограмів.
 
Ще знадобиться пів кілограма моркви. Овочі необхідно належним чином підготувати. Потім змішати їх з половиною склянки солі і двома ложками насіння кропу.
 
Читайте також: Паста Карбонара: як швидко та просто приготувати популярну страву
 
Тепер потрібно їх добре перемішати. При цьому необхідно перетирати і м'яти овочі руками, щоб вони дали якомога більше соку. Таку заготовку потрібно щільно укласти по трилітровим банкам так, щоб вона не доходила до верху сантиметрів 5. Залишити їх в теплому місці з гнітом. В якості останнього підійде склянка з водою.
 
Три дні потрібно випускати повітря, що накопичилося в банках. Потім закрити банки пластмасовими кришками і перенести в холодильник.
 
Солона капуста з буряком
 
Така заготовка набуває красивий відтінок, вона стає дуже соковитою. Її добре додавати в борщ, але можна використовувати як самостійну страву.
 
Чотири кілограми білокачанної капусти нарізати. Один буряк натерти на крупній тертці. Подрібнити кілька зубчиків часнику. Один корінь хрону дрібно натерти.
 
Пучок петрушки дрібно нарізати.
 
Далі солона капуста на зиму в банках готується так:
 
• всі овочі змішати;
 
• утрамбувати їх в ємності достатнього розміру;
 
• приготувати розсіл з двох літрів води з сіллю і цукром, які потрібно взяти по 100 грамів;
 
• залити цією рідиною овочі;
 
• залишити на дві доби для бродіння;
 
• розкласти по банкам (любителям гостренького рекомендується додати в трилітрову банку один стручок гострого перцю);
 
• закрити кришками і поставити в льох або холодильник.