Тільки-но температура повітря піднялася вище 20 градусів, рівняни масово вирушили до водойм. Чимало охочих позасмагати та покупатися прийшли і на озеро Басів Кут. І це попри те, що Держпродспоживслужба заходити у водойму не рекомендує. Тим паче з дітьми.

У спекотний державний вихідний на озеро Басів Кут прийшла чи не половина міста. Рівнянка Оксана, до прикладу, приходить на пляж ще з травня. Намагається кожного дня на це виділяти до 2 годин. Відпочиває тут чи не усе своє життя. Каже, вода тепла і до відкриття купального сезону місто підготувалося добре. 

"Вода підведена вчасно, душ працює, прибирають постійно, територія покошана, пісок кожен день зранку грейдують тракторцем. Водорослі прибиральники також зранку забирають", - коментує рівнянка.

Втім, частина водоростей все ж лишається. Яку рівняни забруднюють різномінітним сміттям. 

На відміну від Оксани, рівнянка Віталіна сюди цього літа прийшла вдруге. Купається тут з дитинства. Каже, інших варіантів, де можна було б відпочити, немає.

"При цьому палючому сонці хочеться десь освіжитися. Хочеться зловити цього літа трішечки. Видно, що вода брудна, видно, що чорна. В людей совісті нема, хто побудувався та скидає свої відходи у загальну водойму".

Додає, купається тут з дитинства і жодної інфекції на озері Басів Кут за цей час не підхопила. А водичка станом на 21 червня приємна та тепла. 

Та попри відчайдухів, які разом із дітьми заходять у брудну воду, частина відпочиваючих надає перевагу лише позасмагати на пляжі озера Басів Кут. До цієї категорії людей відноситься і Наталія. Дівчина, знаючи, що вода небезпечна для купання, приходить сюди лише за сонячними ваннами. Та й то не часто, а лише 2-3 рази на сезон. Віддає перевагу відпочинку за містом та на морі. 

Води не боїться, але й купатися не хоче рибалка Олександр. Поки одні люди тут купаються та засмагають, чоловік ловить рибу. Сидячи на березі з 11:00 до 15:00 чоловік спіймав лише 1 рибку. Каже, через спекотну погоду риба не хоче ловитися. Бо ж, зазвичай, іде додому з уловом до 2 кг. 

До слова, про те, що купатися тут заборонено можна прочитати на дошці оголошень перед самим входом на пляж. 

Цікаво, що розміщений цей документ на одному стенді із правилами поведінки на водоймах. 

Нагадаємо, що нещодавно проведені лабораторні дослідження зафіксували у воді озера Босів Кут значну кількість лактозопозитивної кишкової палички. 

Фахівці обласного лабораторного центру кажуть, результати перевірок стихійних місць відпочинку свідчать і про господарський вплив на воду і про те, що у водойм є низька здатність до самоочистки. Не відповідають нормам водойми у Вараші, Дубні, Радивилові та селищі Володимирець.

Безпечна вода у Здолбунові, Дубровиці, Млинові, Сарнах, Корці та селі Хрінники.

 Читайте також: Рівняни масово їдуть фотографуватися у макових полях