Якщо ви стали погано спати, постійно перебуваєте в пригніченому стані, почуття провини і сорому переслідує вас - задумайтеся: швидше за все, ви впали в депресію.

Виділяють три основних види депресивного стану:

1. Ендогенна депресія з'являється як би без причини, хоча може виникнути, наприклад, при гормональному збої (післяпологова депресія).
2. Реактивна - це реакція на стрес або різкі зміни в житті.
3. Соматичнадепресія - наслідок перенесеного або поточного захворювання (наприклад, черепно-мозкової травми).

Страхи при депресії - з чим доведеться мати справу, і як лікувати депресію

Страх невдачі
Ви доклали деяких зусиль в якійсь справі, але щось пішло не так. Замість того, щоб виправити ситуацію, навіть саму дріб'язкову, ви мислите деструктивно, абсолютно спотворюючи ситуацію. Навіщо щось робити, якщо все - одно нічого не вийде?

Навчіться мислити позитивно, орієнтуючись не на результат, а на сам процес.Ви доклали всіх зусиль, намагалися вплинути на результат, але в цей раз не вийшло. Нічого страшного не сталося - життя все так само хороша, всі близькі здорові, а за вікном стоїть чудова погода.

Страх успіху 

Одного разу виздобули перемогу і домоглися успіху, але чомусь вважаєте, що це просто везіння, і пощастило вам в перший і останній раз.Так як вивпевнені, що обов'язково впадете з висоти успіху, думка про те, що краще на неї не підніматися, не покидає вас. Та й оточуючі можуть вимагати наступних успішних дій, а ви не виправдаєте їх надій.

Позитивне мислення передбачає впевненість в тому, що ваші успіхи - це не результат удачі, а плід праць і витраченого часу і терпіння. І успіх не випадковий - ви його заслужили, і гідні похвали і поваги.

Страх критики і несхвалення

Ви з ентузіазмом взялися б за будь-яке починання, але думка про провал постійно крутиться в голові. Адже в разі такого, навіть на початковій стадії, все будуть кивати в вашу сторону і обзивати невдахою (цей), - і, звичайно, без критики не обійтися.

Гаразд, критика. А раптом все відвернуться, і не стануть більше довіряти?

Позитивні думки: чому близькі повинні відкинути вас через дрібницю? Дізнавшись, що ви затіяли новий проект - вони напевно порадіють, і, якщо буде потрібна допомога, підтримають.

Чому має бути по-іншому?

Страх задоволення (Ангедония)

Ангедония - стан, при якому людина не може відчувати задоволення.Ви зробили щось корисне і потрібне, але абсолютно не отримали від цього ніякого задоволення. «Я не зробив (а) нічого особливого, хтось це зробить набагато краще за мене,» - думаєте ви.

Абсолютно принижуючи свою участь, ви ще глибше занурюється в депресію, уявляючи себе абсолютно нікчемною особистістю.

Постарайтеся перенаправити свої думки в протилежну сторону. «Хто молодець? - Я молодець! Я зробив (а) те, що не змогли інші, і зробив (а) це так добре, що домігся (ась) потрібного результату. »

Страх безсилля

Ви не розумієте, що хворі, і вважаєте, що від вас відвернулася удача, або стався гормональний збій, або підступна доля посилає випробування. А раптом на вас навели порчу, або сусідка-лиходійка провела обряд змови? Ви знаходите тисячу причин, щоб пояснити свій стан, але серед них немає єдино вірної - ви хворі.

Крім того, багато хто схильний не брати до уваги депресію хворобою. Може, ви серед них?

Прислухайтеся до думки близьких, які розуміють, що з вами діється недобре - раптом щось в їх словах змусить подивитися на себе іншими очима?

Страх ліні (прокрастинація)

Прокрастинація - це не просто лінь, а лінь, обумовлена хворобою. Ви і хотіли щось зробити, але ніяк не можете приступити до дій. Нічого не залишається, як звинувачувати себе в лінощах і нездатності зібратися. «Я - нікчема і безглуздий (а) ледар (ка)," - думаєте ви. Деструктивні думки долають ваш мозок і призводять до ще гіршого результату - вс епоглинаючому почуттю провини. Ви мучите себе самобичуванням, депресія набуває загрозливих форм. До речі, найчастіше, саме почуття провини призводить до самогубства.

Лікування можливо тільки при бажанні пацієнта, і з розумінням того, що воно буде тривалим, і може супроводжуватися ремісіями і зривами.
 

І пам'ятайте! Без участі психолога або психотерапевта лікування неможливо!