Традиційно у жовтні українці переведуть стрілки годинника на одну годину назад.

Коли переводять годинники:

В останню неділю жовтня у 2018 року в Україні відбудеться перехід на зимовий час. У ніч з 27 на 28 жовтня о 4:00 стрілки годинників потрібно перевести на годину назад – на 3:00.

У недалекому 2011 році в Україні намагались скасувати перехід на зимовий час, проте спроба виявилась невдалою.

Почали переводити годинники час через короткочасність світлої пори доби ще з 1981 року.

Крім того, в кінці жовтня годинники будуть переводити ще у багатьох країнах Європи, США, Мексиці, південній Австралії, Новій Зеландії, Ірані, Ізраїлі та інших (всього майже 100 країн).

Як перехід на зимовий час впливає на організм людини?

Лікарі стверджують, що людський організм перехід на літній час переносить набагато легше ніж на зимовий. Проте, незважаючи на зайву годину сну, організму все одно важко звикнути до нового режиму.

У разі переходу на зимовий час можливі погіршення самопочуття, зниження імунітету і порушення сну. Тому на адаптацію потрібна мінімум тиждень.

Аби уникнути небажаних наслідків для організму, лікарі радять братись за інтенсивні види тренування. Та і в цілому, рекомендується знизити фізичні навантаження аби уникнути перевтоми.

Медики не рекомендують затримуватись на роботі та братись за важчі види діяльності.

Крім того, для мінімізації шкоди організму рекомендують послідовно відходити до сну на 15 хвилин раніше ніж завжди.

Також бажано переглянути свій раціон: виключити жирну та важку їжу, алкоголь; пити більше трав'яного чаю та води.

Як мінімум за годину до сну рекомендують відмовитись від гаджетів.

Крім того, лікарі радять вживати вітаміни. Вони принесуть користь організму не тільки в період переходу на зимовий час, але й взагалі восени. У ясний день рекомендують більше гуляти на свіжому повітрі, для поповнення запасів вітаміну D. Також не зашкодить 15-хвилинна прогулянка перед сном.

Медики з року в рік наполягають скасувати переведення годинників, адже навіть такі незначні "стрибки у часі" шкодять здоров'ю, знижують імунітет і збивають біоритми.