Всесвітній день вишиванки відзначається щорічно в третій четвер травня. Цьогоріч дане свято припадає на 17 травня. День вишиванки покликаний популяризувати українську культуру і традиції.

Історія вишивки на території України має не одну тисячу років. Особливе ж значення набула в останні кілька століть. Переважно, вишивали дівчата. До весілля готували спеціальну скриню, в якій роками збирали придане. Дівчина із бідної сім'ї мала 30-40 сорочок, середнього достатку - 50-70 сорочок, а багата - 100 та більше.

Для українців вишита сорочка є одним із символів нації, а візерунки на тканині мають особливе значення. У вишиванках виходили заміж, відзначали в них великі свята, вважали оберегом від хвороб і пристріту. У кожному регіоні країни споконвіку застосовувалися особливі техніки прикраси національних костюмів.

Вишиванка є символом краси та міцного здоров'я, а також щастя. В Україні вишивка також символізує і сімейну пам'ять, вірність і любов в сім'ї.

Вперше День вишиванки запропонувала відзначати одна зі студенток факультету історії Чернівецького національного університету в 2006 році. Її надихнув знайомий, який постійно носив вишиванку. Того року у вишиванки одяглися кілька студентів і викладачів Чернівецького університету, і з часом це свято набуло міжнародних масштабів.

У цей день мається на увазі, що якщо людина одягає вишиванку на роботу, в школу або університет, то таким чином висловлює свою національну і громадянську позицію, культурну освіченість і духовну свідомість.

Мода на вишиванки

У 19-му столітті Іван Франко почав поєднувати вишиванку з європейським костюмом і заснував своєрідну моду. Сучасники згадували: "Де б він не з'являвся, неодмінно привертав увагу своїм піджаком і вишитою сорочкою під пишними комірами і краватками".

Зараз елементи української вишивки використовують в своїх колекціях визнані в світі модельєри і модні будинки - Жан-Поль Готьє, Джон Гальяно, Gucci, Valentino, Dolce & Gabbana. А в 2015-му американський Vogue опублікував статтю, в якій назвав українську вишиванку одним з головних трендів сезону.

ОБОВ'ЯЗКОВО ПРОЧИТАЙТЕ:

Вознесіння Господнє: історія, традиції та прикмети свята

10 цікавинок про українські вишиванки