Минуло чотири роки від трагічних і героїчних подій - оборони Донецького аеропорту - за якими із жахом, очікуванням та гордістю спостерігала вся Україна. 242 дні українські військові під шквальними обстрілами відстоювали летовище. Серед них було й чимало рівнян та жителів області. Як боролися за Донецький аеропорт - хроніка протистоянь.

22 січня 2015 року всі українські ЗМІ облетіла звістка: сепаратисти зайняли Донецький аеропорт, який «кіборги» обороняли 242 дні. Українські військові з втратами відійшли: хтось дістався «своїх», хтось потрапив у полон, а хтось залишився під руїнами…

Донецький аеропорт оновили напередодні Євро-2012. Тоді витратили 7 мільярдів гривень, аби летовище гідно приймало гостей з-за кордону. У травні 2012-го ніхто й не думав, що вже за два роки аеропорт перетвориться на справжню фортецю й крайню точку українськості.


pic

pic
Саме у травні 2014 бойовики чи не вперше проникли у новий термінал. За дві доби наступ відбили, аеропорт знову став повністю українським. Так тривало ще 8 місяців.

"Я, блін, не знаю, хто захищає Донецький аеропорт, але ми їх вже три місяці вибити не можемо. Спробували штурмувати – нам таких "вломили" - ми відійшли… Я не знаю, хто там сидить, але це не люди – це "кіборги"", - так на початку вересня один із бійців так званої "Новоросії" описав українських військових.

Цілодобові штурми тривали з осені 2014-го. Обстріли перетворили будівлю на суцільні дірки. До початку 2015-го аеропорт опинився в повному оточенні. Операція з деблокування аеропорту розпочалась 16 січня. У цей же час в самому летовищі бойовики підірвали перекриття між поверхами. Поранені й виснажені «кіборги» чекали підмоги, а її не було.


pic

pic

pic
Зрештою, 22 січня 2015 року у Міноборони констатували, що військовослужбовці Збройних сил України вийшли з боями з території терміналів. 16 військовослужбовців в ході бою отримали поранення та потрапили у полон терористів.

Оборона аеропорту тривала 242 дні. Остаточних цифр поранених, загиблих та полонених немає й досі.

Читайте ще: 

Рівняни-"кіборги": 2 роки після аеропорту

Рівняни-“кіборги” - 2 роки після аеропорту: "Ротний кричав: "Ти ж їх на смерть відправляєш"

Рівняни-“кіборги” - 2 роки після аеропорту: "Самі бійці ранений раненого витягували"

Рівняни-“кіборги” - 2 роки після аеропорту: "Цінність у людях, а не у стінах"

Рівняни-“кіборги” - 2 роки після аеропорту: "Ми дратували наших опонентів"