До кінця серпня у читальній залі обласної універсальної наукової бібліотеки діятиме виставка першого багатотомного видання творів визначного класика української літератури Івана Франка, приурочена до 160-річчя від дня його народження і 100-річчя із дня смерті.

Ще до 25-ліття з дня смерті великого Каменяра готувалося багатотомне видання його творів. Але Друга світова війна перервала роботу над підготовкою. Лише після 1945-го року Інститут літератури імені Т. Г. Шевченка зміг продовжити підготовку до видання літературної спадщини Івана Франка. Редакційна колегія після вивчення всіх матеріалів ухвалила видати 20 томів творів Франка, вмістивши в них всю художню спадщину письменника, що дійшла до нас, вибрані переклади з російської, слов’янських, східних та західно-європейських літератур, літературно-критичні праці, а також листування. Всі художні твори розподілені за жанрами і розміщуються в хронологічному порядку, - повідомили у відділі використання та зберігання документних фондів комунального закладу «Рівне нська обласна універсальна наукова бібліотека» Рівне нської обласної ради.

Довідково: 2016 рік в Україні проголошено роком Івана Франка (Указ Президента України «Про вшанування пам’яті Івана Франка» № 687/2015 від 08.12.2015 р.

Іван Франко народився 27 серпня 1856 року в с. Нагуєвичі Львівської області. Після Дрогобицької гімназії вступив до Львівського університету. Через 16 років закінчив Чернівецький університет. У 1893 році захистив у Відні докторську дисертацію.

Організатор видань «Громадський друг», «Дзвін», «Молот». Його друкована спадщина сягає 50 томів «Зібрання творів». Відомий визначними творами політичної лірики: «Гімн», «Каменярі», «Товаришам із тюрми». У збірнику «Зів’яле листя», «Мій ізмарагд» переважають мотиви філософської та інтимної лірики. Автор поем «Панські жарти», «Смерть Каїна», «Похорон», «Іван Вишенський», «Мойсей», оповідань «бориславського циклу», повістей «Борислав сміється», «Захар Беркут», «Для домашнього вогнища», «Перехресні стежки» та ін. Написав драматичні твори «Сон князя Святослава», «Кам’яна душа», «Украдене щастя» та ін.

Автор праць з історії та теорії літератури, перекладач творів з російської, польської, чеської, сербської, хорватської, німецької, англійської, французької, старогрецької, римської, арабської, ассиро-вавилонської та інших мов.

Твори Івана Франка перекладено багатьма мовами світу. Окремі поезії покладено на музику, деякі прозові твори екранізовано й інсценізовано. Помер відомий український письменник 28 травня 1916 року.

Про це повідомляє прес-служба Рівне нської обласної ради.