На початок квітня банки збільшили депозитний портфель на 9 мільярдів гривень. Суттєво зросли рахунки у гривнях. Це рекордна сума з початку кризи, констатують в Нацбанку. І прогнозують, що у квітні вона буде ще більшою.

Традиційно, нарощують депозити підприємства, орієнтовані на експорт. На запитання видання "Експерт", де в кризу вони взяли такі кошти, - банкіри відповідають одностайно - ПДВ держава майже не повертала, тож це власні гроші підприємств, частина з яких скоріш за все лежала в сейфах бугалтерій - до кращих часів.

Крім того, частина коштів вийшла з офшорів після виборів. І нарешті третє джерело - це продаж валюти експортерам , яким після стабілізації ситуації на валютному ринку і певного укріплення гривні, - нічого притримувати долари. Та головне, кажуть експерти, - збільшення залучених у депозитах коштів - свідчить про відновлення довіри до банків.

Така тенденція та достатня кількість гривневих ресурсів дозволить банкам активніше кредитувати економіку та знижувати ставки, констатують фінансисти. Однак, від початку року кредитне здешевлення ще не відчутне – в межах 3% .