Наш земляк В.Короленко описав неймовірні пригоди жителів Рівненщини наприкінці 19-го сторіччя в США (і Нью-Йорку, зокрема) в своєму творі ((http://briefly.ru/korolenko/bez_jazyka/)("Без язика")).

Прізвища героїв твору Короленка досі носять жителі Рівне нщини (наприклад, Лозовський зустрічається в Рівне нському районі, біля Клеваня). Ймовірно, що пригоди саме їхніх реальних родичів і описав видатний письменник.

Цікаво, що цей твір був перевиданий у Львові з перекладом західноукраїнською говіркою 30-х років минулого сторіччя. Читається значно краще ніж варіант російською. Цю рідкісну книжку можна знайти в антикварних крамницях Львова.

В іншій книжці про Межиричі Корецького району можна прочитати спогади нашого земляка, який на початку 20-го сторіччя їздив на заробітки до Латинської Америки.

Цікава історія ще одного нашого земляка,котрий поїхав в 20-х роках минулого сторіччя в США на заробітки, будучи позбавленим батьком спадку через те, що одружився не на рекомендованій тим багатій дівчині, а на бідній красуні. Повернувся він з Америки з повним доларами портмоне і довів батьку, що може обійтися і без його спадку.

Як це не дивно, але поїздки рівнян до Америки 100 років тому були досить поширеним явищем, не дивлячись на те, що квитки на корабель були зовсім не дешевими. Не виключено що і на "Титаніку" міг бути хтось з наших земляків.