21 травня 2015 року Верховною Радою України прийнятий у першому читанні проект Закону України «Про муніципальну варту». В рамках реформи з децентралізації влади законопроект може невдовзі стати законом.

Тож громада Рівного повинна вже зараз долучитися до створення та кадрового наповнення органу, який забезпечуватиме охорону громадського порядку, надаватиме правову та соціальну допомогу громадянам, сприяння виконанню рішень міської ради з питань контролю за дотриманням земельного та природоохоронного законодавства, благоустрою території та прибудинкових територій.

Як не допустити помилок міліції у при створенні муніципальної варти?

По-перше, контрактна форма служби для всіх працівників від рядового до начальника, без огляду на попередній досвід. Перший контракт – 6 місяців, другий – 1 рік, всі інші – на 2 роки.

При прийому на службу та укладанні чергового контракту – публічні заліки на знання законодавства (адмінкодекс) та фізпідготовку.

Можна взяти за основу вимоги до працівників антикорупційного бюро: крос 100 м. (14 сек.), крос 3000 м. (12 хв. 15 сек.), підтягування (7 раз), стрибок вгору з присіду (53 рази), згинання-розгинання рук у упорі лежачи (28 раз), піднімання тулуба, руки за головою (48 раз за 2 хв.), перехід з упору присівши в упор лежачи (27 раз за 1 хв.).

Місце здачі заліків – стадіон «Авангард». Час – у неділю через тиждень після публічного оголошення про проведення заліків для залучення якомога більшого кола глядачів.

По друге, чітка ідентифікація кожного вартового за номером на формі, зокрема на шевроні. Згадаймо, як анонімні міліціонери наробили шкоди на Майдані, а тепер їх неможливо розпізнати. І ще одна вимога – на роботу і з роботи вартові від рядового до начальника ходять у формі, по дорозі на роботу не відвертаються від проблем, а починають їх вирішувати.

По третє, всі заяви про прийом на службу з фото, анкетними даними та місцем проживання (можна тільки номер будинку без вказання квартири) розміщувати на сайті міської ради (розділ «Муніципальна варта», підрозділ «Кандидати») для того, щоб громадськість могла вплинути на призначення, якщо активний хуліган хоче отримати посвідчення вартового.

Пам’ятаймо, що саме ми, рівняни, найматимемо цих людей на службу. Тож не будьмо байдужими.