Зараз на Рівненському загальновійськовому полігоні військовій грамоті вчаться кілька тисяч мобілізованих в ході четвертої хвилі. Поміж тих, хто прийшов у військкомати за повістками, є і багато добровольців. Прискореними темпами вони засвоюють військову науку. Але є серед них ті, кому не до батьківщини. Перші смерті мобілізованих російська пропаганда використала для підриву мобілізації. Хоча насправді - чоловіки померли від різкої відмови від алкоголю.

Недогледіли, кажуть в оперативному командуванні "Північ" медики, що оглядали призовників перед мобілізацією.

Такі випадки, кажуть військові, - радше виняток, ніж правило. Адже мобілізованих - тисячі, а от проблеми з алкоголем у одиниць.

Лікуваня в спеціалізованій установі триває в середньому 10 діб, розповідають медики. Після чого "особливих" пацієнтів переводять до військового шпиталю. Адже, як правило, вони мають ще й супутні захворювання, які потребують лікування.

Ще одна потенційна проблема, вважають медики, - безконтрольний продаж алкоголю незрозумілої якості в сусідніх з полігоном селах.

А доки медики б'ють на сполох, а міліція бариться з наведенням порядку в селах довкола полігону. Тисячі добровольців вдень і вночі готуються, аби вже найближчим часом поїхати на схід - боронити батьківщину.