У Рівненській обласній клінічній лікарні ім. Юрія Семенюка врятували 77-річного пацієнта.

Про це повідомляють у РОКЛ.

Лікарі зупиняли серце пацієнта на годину, операцію проводили в умовах штучного кровообігу з затисканням аорти.

Як зазначається, чоловік потрапив до РОКЛ імені Юрія Семенюка з підозрою на тромбоемболію легеневої артерії (ТЕЛА), згодом це підтвердили, а після проведення комп’ютерної томографії (КТ) встановили діагноз субмасивна ТЕЛА з тромбами в правому передсерді.

Спершу хворому було запропоноване та проведене медикаментозне лікування, але, на жаль, воно не принесло бажаних результатів.

Лікарями Обласного центру кардіоторакальної хірургії було прийнято рішення прооперувати пацієнта, адже це єдина можливість його врятувати. Під час хірургічного вручання операційній бригаді лікарям-хірургам серцево-судинним Валерію Букаріму, Євгенію Крючкову, доктору медичних наук Олексію Крикунову із Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. М. М. Амосова та лікарю-анестезіологу Володимиру Мегері вдалося видалити тромби з легеневої артерії та правої і лівої гілок легеневої артерії.

Одразу після зняття затискача з аорти серцева діяльність пацієнта відновилася самостійно, і вже через 4 години чоловік міг самостійно дихати. На 8 день після проведеного оперативного втручання пацієнта виписали додому.