Місто Рівне – це десятки кілометрів тролейбусних ліній та тисячі стовпів, які підтримують лінії електромереж. Наше комунальне підприємство електротранспорту щороку використовує десятки тисячі гривень на фарбування цих носіїв стихійної реклами та обдирання «старих» рекламних оголошень з тим, щоб за день-два вони обліпилися новими. Стихійна реклама «створює» як мінімум 1 робоче місце «обдиральника». Однак боротьба з нею силами КП «Рівнеелектроавтотранс» нагадує плювання проти вітру.

Разом з тим, у Миколаєві знайшли ефективне вирішення цієї проблеми, яке годиться і для нашого міста. Там нижню частину стовпів на висоті 1,2 … 2,0 м від землі віддали рекламній фірмі для організації зовнішньої реклами. Силами рекламної фірми пофарбували стовпи, начепили на них пластикові «кожухи» з вказанням підприємства - власника рекламних площ та телефонів для розміщення реклами. Відтепер саме рекламна фірма відповідає за зовнішній вигляд стовпів, отримує замовлення та розміщує рекламу, бореться зі стихійною рекламою, підфарбовує стовпи та сплачує комунальному підприємству електротранспорту за оренду.

Міська влада вже не питає у загнаного перевезенням пільговиків в хронічні збитки комунального підприємства за зовнішній вигляд стовпів.

Рекламодавці знають, до кого звернутися, щоб легально розмістити рекламу.

Правоохоронці в особі рекламної фірми мають спільника у боротьбі зі стихійною рекламою, яка псує зовнішній вигляд не тільки стовпів, зупинок автотранспорту, а й фасадів будинків.

Адже рекламні фірми можуть укласти такі ж угоди з ЖЕКами, ОСББ та привести у порядок улюблені місця «стихійних» рекламодавців.

В договорі оренди можна передбачити, що рекламна фірма відповідає за всі стовпи орендованої лінії. Таким способом ми ще на один крок наблизимося до Європи.

*Рекуперація (англ. recuperation) — повернення частини матеріалів або енергії для повторного використання у тому ж технологічному процесі. Рекуперація тролейбуса — перетворення механічної енергії обертання тягових електродвигунів у електричний струм і віддача його назад у контактну мережу.