Мало перейменувати міліцію в поліцію. Необхідно зробити поліцейських залежними від рівня безпеки населення.

Нещодавно дізнався про прикрий випадок, який стався з одним із моїх друзів у Рівному.

Близько 19 години з автомобіля, що проїжджав повз будинок йому під ноги викинули порожню пачку з-під цигарок. На зауваження, що для сміття є повно смітників, водій та пасажир автомобіля відповіли адекватно до рівня свого недовиховання та кількості випитого алкоголю – вийшли з автомобіля і вдарили друга в обличчя. Після цього, почуваючись у повній безкарності, стали «виховувати» друга ненормативною лексикою.

О 19-10 друг викликав міліцію, повідомивши чергового про подію та те, що обидва, водій і пасажир, п’яні. На це правопорушники відреагували тим, що викликали тверезого знайомого, який відігнав автомобіль. Після цього ще й викликали таксі, щоб з комфортом залишити місце пригоди. Коли друг не дав можливості таксі від’їхати, правопорушники просто розійшлися в різні сторони.

І вже за 40 хв. після виклику на місце пригоди прибув піший патруль міліції.

А ось ще одна історія про «міліцію з народом».

Моя знайома з районного центру області, побачивши з вікна будинку, що підлітки зібрали на вулиці картонні ї дерев’яні ящики та намагаються підпалити футбольні ворота на спортивному майданчику, зателефонувала на 102. ЇЇ уважно вислухали, записали ім’я та прізвище, телефон, а вже на наступний день прийшли, щоб оштрафувати за хибний виклик. На спалені ворота ніхто не реагував: є виклик, є протокол, порушник покараний, що ще потрібно?

У 2014 році українці витратили на міліцію 17 000 000 000 гривень, або по 425 грн. з кожного, включаючи немовлят і стариків. За 425 гривень в рік з кожного міліція вже не розстрілює мирних жителів (як на Майдані), не ґвалтує (як у Врадіївці), але і не спішить ловити злочинців. Колись на «польському» базарі рекетири теж брали з підприємців гроші за «безпеку». Правда за ці гроші тебе ніхто не міг скривдити на території базару.

Міліція теж бере гроші у суспільства. У цивілізований спосіб, через статтю Державного бюджету. Але мій друг не відчував тієї безпеки, за яку заплатив.

Тому мало перейменувати міліцію в поліцію. Треба зробити поліцейських залежними від рівня безпеки населення. Актуальним є створення муніципальної поліції, керівник якої призначатиметься і звільнятиметься за погодженням з місцевою радою. До складу її мають увійти дільничні інспектори, патрульно-постова служба, можливо, карний розшук. Такий начальник не пропустить мимо вух те, що оштрафували жінку, яка викликала міліцію, щоб зберегти майно громади. Або те, що потерпілий 40 хв. чекав міліцію, щоб тільки отримати направлення на зняття побоїв. Особливо, якщо запровадять «гарячу телефонну лінію» у мера.

Я думаю, що директор охоронної фірми дав би наганяй своєму черговому та охоронцям, які аж за 40 хв. прибули на місце пригоди. Бо на наступний рік громада укладе контракт з іншою охоронною фірмою. Тоді як сьогоднішньому начальнику міліції-поліції страшні тільки наганяї від вищих начальників. Проблеми тубільців шерифа не цікавлять. Але після Майдану ми вже не «тубільці».

Пам’ятайте про це ті, хто найматиметься охороняти нашу безпеку у 2015 році.