Серпень - місяць посадок садової суниці. Якщо в цей час висадити суничні саджанці, то вони добре розростуться до осені і навесні дадуть перший повноцінний урожай. Треба лише вчасно та правильно їх посадити.

Зазвичай полуницю розмножують розсадою, яка виростає на вусах. Це такі пагони з маленькими кущиками - розетками. Їх може бути дуже багато, все залежить від сорту суниці. Але не всі розетки годяться для розмноження. Помічено, що найякісніші розетки виростають у кущів, яким виповнилося два роки. Більш старі і більш молоді дають розсаду низької якості. Так,наприклад, з рослин старше трьох років заготовлювати розсаду не рекомендується, оскільки не них накопичується велика кількість шкідників і збудників хвороб.

На кожен кущ залишають до п'яти вусів і на кожному з них формують не більше трьох розеток. Виходить, що з кожного куща можна для посадки використати 15 якісних саджанців. Якісною вважається розсада з трьома-чотирма листочками і добре розвиненим корінням.

Якщо сорт дефіцитний, то на посадку використовують і більш слабку розсаду, попередньо висаджуючи її в спеціальну грядку, де утримують грунт у рихлому і вологому стані. Через два-три тижні рослини виростають до розмірів, готових до посадки.



pic

Якщо цієї кількості недостатньо, то можна "розібрати на ріжки" і самі плодоносні кущі - тобто здійснити ділення куща. З часом, звичайно до 3-х річного віку, материнський кущ розростається і замість вусів формує короткі пагони-ріжки. Вони мають кілька листочків, бруньку росту і додаткові корені. Потрібно акуратно відокремити і пересадити на нове місце. Розподілом кущів розмножують суницю (полуницю) при малій наявності посадкового матеріалу, при перенесенні на нове місце, також сорти ремонтантної суниці, що не дає вусів або нарощує їх малу кількість.

Якщо у пагона є коріння - добре. Якщо ні - пагони-ріжки ставлять на дорощування у ємкість з водою, в яку на денце налита вода. Уже через п'ять-шість днів ріжки утворюють корінці і готові для висадки.

pic

Поки розсада готується до посадки, є час удобрити майбутні суничні грядки. Особливість в наступному. Під суницю не можна вносити гній. Через нього суниця утворює безліч листочків і вусів, а ягід зав'язується зовсім небагато.

Замість гною сиплють нітрофоску - універсальне комплексне добриво (3040 г на погонний метр рядка). І відразу грунт перекопують, намагаючись рівномірно закласти добриво по товщі орного шару. Заодно вибирають коріння багаторічних бур'янів, полоти які потім - справжня мука.



pic

Садять молоді кущики полуниці разом з грудкою землі. Якщо розсада покупна, то її коріння попередньо дезінфікують. Для цього використовують розчин: 3 ст. ложки кухонної солі, 1 ч. ложку мідного купоросу на 10 л води. Кущики полуниць занурюють корінням в цей розчин на 10-15 хвилин, потім промивають чистою водою.

Полуницю садять обережно, розправляючи коріння. Потім присипають землею і поливають. Для ранніх і середньоранніх сортів полуниці рекомендують загущену посадку. Відстань між кущиками роблять в рядах по 15 см, а відстань між рядами - 60 см.

При такій посадці в перший рік отримують високий урожай. Кущики пізніх сортів полуниці садять на відстані 20 см один від одного. Після посадки грядки поливають.