Декоративні рослини, які можна розводити на балконах, також схильні до різних захворювань і вони пошкоджуються шкідниками, як і рослини, що ростуть у природних умовах. Збудниками багатьох хвороб є паразитарні мікроорганізми, бактерії, віруси і гриби.

Хвороби рослин також може викликати недостатнє освітлення, низький вміст мікроелементів у ґрунті, різка зміна температури, недолік або надлишок вологи, неправильна концентрація отрутохімікатів. Тому боротися з хворобами краще комплексно. Застосовуючи спеціальні агротехнічні заходи, також можна вирощувати рослини стійкі до більшості хвороб.

Багаторічне використання землі в ящиках на балконах призводить до нагромадження в них шкідників і патогенних мікроорганізмів, які є збудниками багатьох хвороб. Рослини, що висаджуються в такий ґрунт, заражаються в основному кореневою гниллю, судинними захворюваннями грибного і бактеріального походження. В якості важливого профілактичного заходу можна порекомендувати щорічну заміну ґрунту в ящиках.

pic

Ящики в цьому випадку перед засипкою в них нової землі повинні бути знезаражені. Такий спосіб надовго захистить рослини від зараження патогенними мікроорганізмами. А комплекси по боротьбі з шкідниками забезпечать збереження декоративності і тривалої свіжості рослин.

З шкідників, що найбільш часто вражають балконні рослини, зустрічаються: павутинний кліщ, що ушкоджує айстру, вербену, жоржини і ряд інших; попелиця, небезпечна для всіх рослин; трипси розводяться на гвоздиках, ромашках і гладіолусах; слимаки пошкоджують стебла і листя декоративних рослин.

Павутинного кліща можна побачити на нижній стороні листя, покритого тонкою бурою павутиною. Листя при цьому вкриті дрібними білими плямами. Пошкоджені павутинним кліщем листя сохнуть і обпадають, а самі рослини сповільнюються в зростанні і втрачають декоративність.

pic

Попелиця оселяється колоніями, дуже швидко розмножуючись і може протягом короткого періоду покрити всі рослини. Ця комаха пошкоджує молоді пагони, бруньки, листя, квітки, витягаючи з рослини всі соки. Верхівки рослин, уражені попелицею, викривляються, листя скручуються і беруть потворну форму.

Трипси – теж комахи, що відкладають яйця на нижній стороні листя, а личинки з них групуються у вигляді невеликих бурих плям, висмоктуючи сік. Внаслідок цього на верхній стороні листків з’являються дрібні білі плями. Вся поверхня листя покривається дрібними чорними екскрементами. Пошкоджені трипсами листя жовтіють і обпадають.

pic

Слимаки – це комахи, які активізуються вночі, а вдень ховаються в укриттях. На стеблах і листках вони виїдають великі з рваними краями дірки, а розсаду квіткових рослин вони можуть повністю знищити. З квітучих рослин слимаками в основному пошкоджуються сальвія, бегонія, вербена і запашний тютюн. Появу слимаків можна визначити за наявністю на листках засохлого слизу.

Для боротьби з шкідниками рослин на балконах рекомендується обприскування настоєм квітів цибулі і часнику або відваром деревію. Ефективно діють обприскування 0,3% розчином хлорофосу, карбофосу або настоєм тютюнової пилу, а також розчином деревної золи.

Щоб позбутися від слимаків, по краях скриньки в якості приманки для них треба покласти свіжі капустяні листки, або поруч з ящиками поставити блюдця з пивом.

Джерело: Сам собі агроном