На Покрову, за народним повір'ям, землю має покрити або снігом, або листям. Саме до Покрови завершувався період сватань і приготування до весіль, який починався після Першої Пречистої. Сьогодні ж з нагода свята Рівне відвідає Святіший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет, предстоятель Української православної церкви Київського патріархату.

Історія відзначення свята

Як пише Вікіпедія, Відзначення свята Покрови має дуже глибоку історію в Україні. Хоча свято було впроваджене ще з часів хрещення Русі, особливе шанування Покрови Богородиці починається з 12 століття, при князеві Андрії Боголюбським, який і збудував Покровську церкву — на річці Нерль біля свого загородного замку Боголюбове. Перші монастирі на честь Покрови Богородиці виникли в Північній Русі — Звєрін Покровський в Новгороді (12 ст.) і Покровський в Суздалі (1364). На території України найстарішою церквою, яка присвячена святу Покрова є церква в селі Сутківці Хмельницької області, зведена у 1467 р. як фортеця. білокам'яна Церква Покрова на Нерлі, 1165 р.

У Росії свято окрім того пов'язане з певними історичними подіями Середньовіччя. На Покров 1552 року армія царя Івана Грозного здобуло Казань. На честь цього у Москві постав храм Покрова, що на Рву. На Покров 1618 року московське військо князів Ф.Мстиславського і Д.Пожарського відбило нічний штурм міста польско-запорізьким військом принца (і обраного царя) Владислава і гетьмана Сагайдачного. Оскільки це була єдина перемога москвичів над поляками і запорожцями, але вона відстояла престол Михаіла Романова, то вражені цар і його вельможи відразу звели у своїх московських маєтках «по обету» декілька дерев'яних Покровських церков — в Покровському-Рубцові (цегляна з 1619—1626), в Мєдвєдкові (цегляна з 1635—1640), в Ізмайлові (цегляна з 1676—1682) і в Філях (цегляна з 1693)

Покрова Пресвятої Богородиці була одним з найголовніших свят запорозьких козаків, котрі будували багато однойменних храмів та шанували особливо ікони Покрови. Деякі Покровські храми, переважно 18 століття вціліли до нашого часу. Перлиною української архітектури можуть вважатися Покровський собор Харкова, зведений у 1689 р., у стилі мішаного козацько-московського бароко, та київська трибанна церква Покрови на Подолі, що зведена у 1766 році видатним Григоровичем-Барським.

Свято Покрови Пресвятої Богородиці деякими невипадково вважається днем створення Української повстанської армії (УПА). Цього дня починаючи з 2005 року в містах України відбуваються хода та мітинги прихильників українського націоналізму.

Примітно, що багато років поспіль саме на Покрову святкувало своє День народження і місто Рівне . Телеканал "Рівне 1" підготував своїм глядачам сюрприз та відзняв фільм до 730-річчя Рівного - "Рівне . Місто моє. За що ми любимо наше місто і чим пишаємося".

Покажуть його саме сьогодні, 14 жовтня, о 21-15.

Сьогодні також у Свято-Покровському кафедральному соборі Рівного святкове богослужіння очолив Святіший Патріарх Київський Філарет. Божественна літургія розпочалася о 9 годині.



pic

А вже о 14 годині у приміщенні Рівне нського міського палацу культури проходитиме ІІІ Регіональний фестиваль патріотичної пісні «Поліська січ» з нагоди святкування Покрови, Дня українського козацтва та 730-річчя м. Рівне .

Як повідомляють організатори, в рамках фестивалю буде проведено показ фоторобіт акції «Зустріч з дитинством», що тривала протягом літа у Парку культури та відпочинку ім. Т. Г. Шевченка та підведення підсумків конкурсу-відеомарафону «Моє Рівне 730!».

У підсумковому гала-концерті братимуть участь такі колективи як: народний аматорський хор «Горинь», фольклорні ансамблі «Джерело» та «Горина», фольклорний гурт «Волиняни», народний ансамбль пісні і танцю «Живограй», зразковий аматорський дитячий хор «Ремісолька», народне аматорське тріо бандуристок «Либідь», вокальне тріо «Лісова пісня» та інші.

Організатори фестивалю Рівне нська обласна громадська організація «Тато-клуб РВ» та керівництво Комунального закладу «Рівне нський міський палац культури» РМР.