З весною, першим теплом і квітами до українців прийшов і авітаміноз. Це сезонна нестача вітамінів, яка на перший погляд може видатись не страшною. Окрім зміни настрою авітаміноз викликає ослаблення імунної системи та старіння організму.

Знайомо не лише зі слів лікаря? Обережно! Можливо, це симптоми весняного авітамінозу. Терапевт пояснює: поставити такий діагноз практично не можливо. Адже авітаміноз «в чистому вигляді» – це повна відсутність вітамінів. Та все ж недостатня кількість сонячного світла та затяжна зима вдарили по імунітеті українців. Тому остерігатись варто.

Нестача вітаміну А – це відчутне погіршення зору, вітаміну Б – часте безсоння та перепади настрою. Продовжувати можна і далі. Та головне, як з цим боротись? Медики в один голос радять вітамінну профілактику та збалансоване харчуванням. Щоправда, все індивідуально і за призначенням лікаря. А от чого точно не потрібно запитувати в медиків, це дозволу на вживання салатів пані Марії. Поповнювати вітамінний запас повар радить морквою, буряком, квашеною та свіжою капустою. В день, каже, готує не один десяток таких вітамінних бомб.

Вітамінний комплекс в аптеці коштує від 40 до 200-от гривень. Рівняни ж купувати вітаміни в пігулках не поспішають. Діляться власними методами весняної підтримки організму.

Щоб побороти весняний авітаміноз одного лише повноцінного раціону та комплексу вітамінів недостатньо. Тому навесні активніше займайтесь спортом, їжте овочі-фрукти та будьте здорові.