Цим питанням стурбовані не лише екологи , а й сміттєзбиральні підприємства Рівного. Нині на державному рівні пропонують мешканцям самим оплачувати їх утилізацію, а плату за це включити в тариф за послуги з вивезення сміття.

У використанні енергозберігаючих ламп вже давно з'явились підводні камені. Головна проблема - куди споживачам подіти відпрацьовану. Викинути у смітник не можна, а тепер виявилось, що за її утилізацію ще й платити повинен споживач. Відтак, вартість заклали у тариф з вивезення та переробки сміття. Однак, запевняють сміттєзбирачі - не всі мешканці використовують енергозберігаючі лампи, та за їх утилізацію платити доведеться усім.

Святослав Євтушенко переконаний - платити має той, хто використовує лампи. Після звернення до Парламенту, підприємство обіцяє розробити механізм збору небезпечних відходів по місту, згідно графіку. Та, запевняє керівник, "Санком Рівне " зможе надалі відправляти лампи на утилізацію ліцензованим підприємствам. Нині в області такі послуги надає "Еко-Хелп".

Іван Ковальчук та екологи підтримали ще одну ініціативу депутата Рівне ради - утилізацію повинні оплачувати споживачі. Каже, на перших порах їх підприємство може безкоштовно прийняти частину ламп від населення. Чи запрацює запропонований механіз утиліації залежить від Парламенту.