Літо - сезон бочкового квасу. Нині, коли знову стає спекотніше, рівняни поспішають до бочок з квасом, аби освіжитися прохолодним напоєм. Купують келихами і пляшками. П'ють самі, дають смакувати і дітям. За день у Рівному випивають сотні літрів квасу. Однак є й ті, що квас бочковий не вживають і зовсім, мовляв, хтозна, що в ті бочки доливають чи підсипають.

Лариса Козловська продає квас 7 років. Розповідає, за день реалізовує майже півтори сотні літрів напою. Клієнти трапляються різні.

Таких бочок з квасом по Рівному майже три десятки. Скільки напою вивезуть на продаж залежить від погоди. Чим спекотніше, тим він і швидше розходиться, кажуть спеціалісти. А так як сьогодні сонце припікає - продавцям клієнтів не бракує - купують келихами, кухлями, а ще пляшками.

Не впевнені в якості бочкового квасу, тому його і не п'ють 21% рівнян. Це показали результати опитування Першого місцевого в одній із соціальних мереж. Відповіли на запитання "Чи п'єте ви бочковий квас на вулиці" майже дві тисячі користувачів інтернету. Більше 45-ти% респондентів вживають "бурштиновий напій" з бочки, однак рідко.

Нічого "зайвого" в рівненському бочковому квасі немає, запевняють у цеху, де виготовляють напій. Тільки цукор, концентрат квасного сусла- житнього чи ячмінного, дріжджі та вода. За цією рецептурою, мовляв, напій роблять більш ніж пів століття. Від початку виготовлення і до розливу у бочки, розповідають спеціалісти, йде часу від 18 до 20 годин. А от термін зберігання "прохолодного" становить не більше трьох діб. Коли розливали квас, можна дізнатися із наліпки на бочці. Розбавити ж цей напій водою неможливо - металева посудина опломбована. Щоби все було за стандартами - бочки добре вимивають та дезінфікують спеціальним засобом.

А так вже рівненський бочковий квас перевіряють у міській санепідемстанції. Таке роблять щомісяця. Кажуть, поки не виявили нічого.

Перевірити свіжість квасу частково можливо і самому, додають спеціалісти. Якщо відчувається кислуватий присмак та й на вигляд напій каламутний, такого краще не вживати. Коли ж в якості квасу впевнені, пийте на здоров'я - такий тільки на користь.