"Воскреситель замків". Герою України Борису Возницькому, почесному жителю Дубна присвятили виставку. Про це повідомляють в Рівненській ОДА,

Видатний український музейник, багаторічний директор Львівського національного музею мистецтв, Герой України народився 16 квітня 1926 року на Дубенщині.

З нагоди дня народження Бориса Возницького сьогодні у Дубенському замку відкрили виставку «Воскреситель українських замків».

Події передував молебень у каплиці Божого пророка Іллі у надбрамному корпусі замку, далі урочистості продовжились у палаці князів Любомирських. Присутні переглянули документальний фільм польської режисерки Малгожати Потоцької «Охоронець минувшини», відзнятий ще за життя Бориса Возницького у 2004 році.

Фільм презентувала донька батька українських замків Лариса Возницька-Разінкова - екс-директорка та реставраторка Львівської національної галереї мистецтв, доцентка кафедри реставрації Львівської національної академії мистецтв, голова Асоціації реставраторів Львівщини.

Вона ж разом із директором заповідника Леонідом Кічатим урочисто перерізала стрічку на відкритті виставки, яка згодом стане кімнатою-музеєм Бориса Возницького. Більшість експонатів для виставки надала донька Героя України.



Лариса Возницька-Разінкова також презентувала книгу «Собор Бориса Возницького», що вийшла друком у 2019 році.

Ми пишаємося тим, що саме на Рівненщині запрацювала така кімната-музей. Борис Возницький - це велична людина. Понад пів століття він присвятив порятунку, охороні та збереженню пам’яток культури і мистецтва. За час його керівництва врятовано тисячі творів мистецтва, а Галерея стала одним із найбільших художніх музеїв України. Виховав цілу плеяду молодих музейників, — зазначила начальниця Управління культури і туризму Рівненської ОДА Любов Романюк.

До слова, Борис Возницький родом із села Ульбарів Дубенського району. Багатолітня невтомна праця мистецтвознавця була присвячена порятунку, відбудові та збереженню пам?яток нашої історії та культури. Саме Возницький повернув з руїни і забуття Олеський замок, працював над відновленням Підгорецького та Дубенського замків. А за його ініціативи стародавні замки Галичини: Олеський, Золочівський, Підгорецький та Свірзький, були об’єднанні у так звану «Золоту підкову».

Борис Возницький — Герой України. Він понад усе любив свою батьківщину, її історію та культуру. Завдяки його невтомній праці збережено та відновлено десятки замків та пам’яток історії та культури????????

Читайте також: У Рівному розпочали передачу дронів для воїнів ЗСУ