фото ілюстративне
На Рівненщині у більше третини колодязів, які перевірили фахівці обласного центру контролю та профілактики хвороб, виявили забруднення води.

Так, ДУ «Рівненський ОЦКПХ МОЗ» впродовж 2023 року досліджено 1443 проби колодязної води на санітарно-хімічні та 841 на мікробіологічні показники. За результатами досліджень відсоток невідповідності за санітарно-хімічними показниками становив 34,3% через надмірний вміст нітратів, амонію, заліза загального та загальної жорсткості та за мікробіологічними – 25,2%.

Важливою умовою забезпечення якості води - є дезінфекція колодязя та його чищення. Процедура знезараження колодязя може бути проведена власником самостійно.

При знезараженні води використовують дезінфекційні засоби, що внесені у державний реєстр та з дотриманням вимог інструкції. Для дезінфекції визначають об’єм води в колодязі. Колодязь закривають кришкою, залишають на 1,5-2 години. Якщо вода у колодязі холодна (+4°C – +6°C) кількість дезінфекційного препарату збільшують вдвічі. Після знезараження криницю повністю звільняють від води, проводять чистку дна від мулу, бруду. Стінки колодязя очищають механічним способом і дезінфікують. Знову заповнюють криницю водою, здійснюють повторну дезінфекцію води об’ємним методом впродовж 6-8 годин з повторним звільненням криниці від води.

При виникненні підозри щодо якості питної води колодязя доцільно визначити джерело забруднення та провести лабораторний контроль, звернувшись до Державної установи "Рівненський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України" та його відокремлених структурних підрозділів (м.Рівне, вул. Котляревського, 3, моб. тел. 067 548 14 67).