150 мільйонів гривень. Таку суму планують компенсувати для теплопостачальних компаній Рівного. Мова йде про відшкодування за різницю в тарифах для населення. Підняти оплату на тепло рівнянам не можуть, бо продовжує діяти мораторій. Втім, собівартість гігакалорії зросла, а з нею — і борги за спожитий газ, який іде на виробництво тепла. Деякі з депутатів проти такої компенсації. Натомість тепловики, розповідають ці гроші будуть виділені не з міського бюджету, а державного і це необхідна законодавча норма.

Крайня сесія міської ради у лютому. Депутати від фракції Голос пропонують виділити 100 мільйонів гривень на одноразові виплати для мобілізованих військових. Їхню ініціативу не підтримують, аргументуючи це тим, що нині уся підтримка має йти тільки на купівлю дронів та РЕБів.

Натомість Святослав Клічук апелює, чому ж тоді місто виділяє 150 мільйонів гривень на компенсацію теплопостачальним компанієм за різницю в тарифі.

Востаннє теплопостачальні підприємства отримували таку компенсацію у 2021 та 2022 роках. У місті розробили програму сталого проходження опалювального періоду на 2024 рік. Згідно з нею відшкодування отримають 4 компанії - «Рівнетеплоенерго» «ЕСКО-Рівне» «Квасилівтеплоенерго» та «Старт». У міськраді розповідають сума у 150 мільйонів не є остаточною, а лише попередньою.

Натомість Святослав Кліучук розповідає, що більшу частину зі 150 мільйонів гривень отримає приватна компанія Рівнетеплоенерго. Додає використання коштів таким чином є нераціональним і протизаконним.

Натомість у Рівнетеплоенерго розповідають, така компенсація - це зобов'язання держави, для того, аби не підвищувався тариф на тепло для населення. Речник відомства Олексій Кривошеєв додає, 150 мільйонів гривень, які виділили для 4 компаній - це виключно кошти з держбюджету, а не Рівненської тергромади.

Також у Рівнетеплоенерго розповідають, підприємству потрібні гроші, щоб насамперед розрахуватись за природний газ, який у структурі тарифу займає найбільшу частку. Олексій Кривошеєв пояснює, чому тепловикам міста потрібна така компенсація.

Також тепловики наголошують, гроші, які їм виділить міська влада, не можуть використати на інші потреби. До прикладу на благоустрій Рівного, або допомогу ЗСУ. Бо це заборонено податковим кодексом України.

Читайте також: На Сарненщині рятувальники ліквідували пожежу в приватному господарстві