На Рівненщині закривають ще один медзаклад. Мова про Костопільську стоматологічну поліклініку. Люди бідкаються, у приватних кабінетах - в рази дорожче. Працівники хвилюються за звільнення. У Костопільській міськраді пояснюють, стоматполіклініка нерентабельна, тому приєднують до лікарні. Яка доля її чекає, з'ясовував Владислав Стецюк.

Закрили дитяче відділення, закрили неврологію, туберкульозну лікарню закрили, тепер добралися до поліклініки.

Так костопільчанка Людмила Мадан реагує на закриття стоматологічної поліклініки. Каже, все життя сюди приходила. Нині, зібрала людей, аби надати розголосу цій проблемі.

Стоматологічну поліклініку відвідують не лише мешканці Костополя, а й з сіл. Галина Жданюк разом з дитиною приїхали за 25 кілометрів з села Золотолин. Жінка каже, дорога обходиться дорого, а ще якщо йти у приватну стоматологію, доведеться платити великі гроші.

Галина Жданюк додає, для мешканців сіл закриття стоматології дуже критичне, особливо для пенсіонерів.

Люди кажуть, закриють державну поліклініку, а на її місці виросте приватна стоматологія.

У міській раді Костополя кажуть, питання щодо приміщення стоматполіклініки відкрите. Можливо, тут відкриють інклюзивно-ресурсний центр.

Закриття міської стоматології критичним є і для працівників. Тамара Вєтрова понад 25 років працює санітаркою в стоматології. Жінці залишилось три роки до пенсії. Не знає що робитиме надалі.

Як кажуть працівники стоматології, вже кілька років тут проводять скорочення. Називають це оптимізацією. Та так звана оптимізація дійшла до закриття медзакладу.

До якої тут оптимізації ми прийшли. Получається, що весь Костопільський район залишиться без державної стоматологічної допомоги, скажемо так, ми розраховуємо роботу на більш незахищених соціально людей, тому. я вважаю, що наш заклад потрібен, - каже Борис Трохименко, лікар-стоматолог, хірург-стоматолог.

У Костопільській міськраді кажуть, стоматполіклініка не рентабельна. Мовляв, доводиться з бюджету виділяти великі кошти на утримання.

Послугами стоматполіклініка на самоокупність майже не виходить. Приходиться дотувати всю комуналку, медикаменти, частково закривати зарплату, відповідно це не є рентабельно, тому що не є конкурентно спроможно в місті Костополі де дуже багато приватних кабінетів, - каже Сергій Герук, заступник міського голови Костополя

Отож депутати Костополя вирішили реорганізувати стоматполіклініку. Тобто доєднати до багатопрофільної лікарні інтенсивного лікування. Кажуть, там надаватимуть ті ж послуги

Та чи переведуть усіх 15 працівників стоматології до лікарні - невідомо. Це питання незабаром розглядатимуть у міській раді. Також не відомо чи зможуть стоматологи приймати таку кількість клієнтів у виділеному приміщені. До слова, за 2023 рік стоматполіклініку люди відвідали понад 12 тисяч разів, та здійснили близько 250-ти протезувань.

 

Читайте також: Оптимізація та модернізація: "Костопільводоканал" змінює стратегію через низьку фінансову спроможність (ВІДЕО)