Фото: ілюстративне
22 лютого у світі відзначають Міжнародний день підтримки жертв злочинів, Всесвітній день енцефаліту, Всесвітній день роздумів, День «Зроби щось на благо інших, навіть якщо тобі це незручно», День кішки в Японії, День матері в Індії, День однієї задачі, День прогулянки з собакою, День скромності, Національний день коктейлю «Маргарита» і Національний день приготування солодкої картоплі в США.

Яке сьогодні церковне свято

22 лютого вшановують пам`ять мученика Никифора Антіохійського. Жив у місті Антіохій Сирійський, де також мешкав пресвітер Саприкій, з яким Никифор був не просто знайомим, а дуже близько дружив. Вважав його майже як своїм братом. На жаль, через підступи ворогів друзі так сильно посварилися, що ненавиділи один одного.

Через деякий час мученик Никифор зрозумів свою помилку та покаявся. Не раз він приходив до свого колишнього друга і просив вибачення. Але Саприкій був невблаганний. У той же час імператори Галієн та Валеріан почали гоніння за християнами. Одним з перших перед судом став саме Саприкій. Він твердо вірив у Христа і не похитнувся в своїй вірі. Через це його спочатку катували, а потім засудили до смерті. Коли Саприкія вели на страту, Никифор зі сльозами на очах просив у нього вибачення.

Але пресвітер Саприкій мав таку запеклість у серці, що навіть перед лицем смерті не хотів пробачити друга. Через це Господь забрав свою благодать у Саприкія і, раптом, він злякався знущань і погодився поклонитися ідолам.

Зі сльозами благав Никифор свого друга дослухатися до серця і не зрікатися Господа на порозі Царства Небесного. І сказав тоді Никифор катам: “Я християнин і вірю в Господа нашого Ісуса Христа, від якого відкинувся Саприкій. Стратьте мене замість Саприкія”. Кати донесли його слова імператору. Саприкія відпустили, а Никифора вбили замість нього мечем.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 22 лютого

Які сьогодні іменини: Геннадій, Никифор, Інокентій, Панкратій, Петро, Емілій.

Народні прикмети і традиції

Якщо в цей день мороз вдарить, то холодно буде ще довго.
Сніг на деревах налипає і ліс шумить – до потепління.
Багряний захід – до снігопаду.
Побачити на ялиновій гілці рябчика – до похолодання.
Скло в будинку запітніло – до відлиги.
Свиня верещить і неспокійно поводиться – до негоди.
Якщо на гілках дерева багато снігу, то рік буде врожайним.

Що не можна робити сьогодні

Не можна сваритись та бажати комусь зла, лаятись та зациклюватись на поганому.
Не можна займатись важкою фізичною працею.
Не можна тримати вдома поламані та старі речі.
Не можна брати та давати у борг.
Не можна вишивати та в'язати.