Фото ілюстративне
Гаряча жнивна пора розпочинається не лише в сільськогосподарських підприємствах району, а й в господарствах населення. Селяни на своїх земельних ділянках у нинішньому році вирощують понад 10 тис. га ранніх зернових культур. Тому важливим для них є питання своєчасного та якісного збирання вирощеного врожаю.

Про це пише Дубенська РДА.

Відділ агропромислового розвитку та екології райдержадміністрації провів розрахунок затрат на обмолот 1 га зернових культур для населення з врахуванням нинішньої вартості матеріально-технічних ресурсів та інших складових витрат. Відповідно до розрахунків, власникам комбайнів рекомендується застосовувати наступні розцінки: при обмолоті зернових великогабаритними комбайнами (СК-5М «Нива») – в межах 4300 грн. за 1 га (43 грн. за 1 сотку), при обмолоті малогабаритними комбайнами іноземного виробництва – 3800 грн. за 1 га (38 грн. за 1 сотку). Вартість обмолоту може змінюватися в залежності від площі зернових, відстані до поля та інших чинників.

Наразі відсутні державні регулятивні механізми, які б визначали сталу вартість вказаної послуги та контролювали її дотримання. Кожен комбайнер бере за обмолот стільки, скільки вважає правильним і вигідним для себе.

"Також, звертаємо увагу власників комбайнів на забезпечення належного технічного стану своєї зернозбиральної техніки, відповідність обладнання та механізмів вимогам охорони праці та протипожежної безпеки", -  пише Дубенська РДА.

Крім того, в адміністрації наголосили як сільгосппідприємствам, так і приватним власникам про недопустимість спалювання соломи та інших пожнивних решток, особливо в період збиральних робіт. У разі необхідності такого заходу, повідомляти про це пожежну службу. Ні в якому разі не залишати без нагляду місця спалювання, щоб не допустити переміщення вогню на сусідні поля та будинки.

Читайте також: Володимирецька громада отримала продовольство у рамках гуманітарної програми ООН