Фото з мережі Інтернет
2 лютого в народі його називають “Юхимів день” або “День Юхима Зимового”. У світі цього дня відзначають також День тонких млинців, День їжака, Всесвітній день водно-болотних угідь, День вітру в Латвії, День винахідника в Таїланді.

Яке сьогодні свято в Україні і світі

2 лютого День бабака. Веселе свято, корені якого сягають Сполучених Штатів Америка і Канади. Ця подія є однією з найдивніших у світі. Люди збираються разом, щоб подивитися, чи бабак побачить свою тінь, коли вийде зі свого будиночка. Так намагаються спрогнозувати погоду. Хоч довіряти прогнозам цього “синоптика” не варто, але свято досить кумедне і варте уваги.

А ще 2 лютого святкують Всесвітній день водно-болотних угідь. Ця подія була започаткована разом з підписанням Конвенції щодо водно-болотних угідь 1971 року в Ірані. Мета свята зберегти території, на яких перебувають водоплавні птахи.

Також 2 лютого святкують Всесвітній день гавайської гітари. Вперше його відсвяткували 2011 року. Це міжнародне свято (World Ukulele Day), яке присвячене цьому мініатюрному музичному інструменту, яке має неповторне звучання.

Батьківщиною гавайської гітари (укулеле) вважають португальський регіон Мадейру, де його вперше виготовили. Сталося це у XIX ст. Оригінальну гітару на гавайські острови завезли португальські іммігранти ще наприкінці XIX століття. Місцеві жителі почали називати її “укулеле”, що в перекладі означає “блоха, яка стрибає”. Особливо популярним цей інструмент став за часів правління короля Калакауа.

На початку XX століття укулеле став одним з основних інструментів, які використовуються в джазовій музиці. 1915 року в Сан-Франциско під час музичного фестивалю цей музичний інструмент прославився на весь світ.

А ще 2 лютого День поінформованості про ревматоїдний артрит. Заснували подію 2013 року за ініціативою міжнародної організації, яка займається покращенням якості життя тих осіб, що страждають на ревматоїдний артрит. Головна мета заходу – розповсюдити інформацію про цю недугу, щоб можна було її діагностувати на ранніх стадіях.

Щороку 2 лютого святкують День їздових собак (Sled Dog Day). Довгий час вони були єдиним засобом перевезення вантажів та людей у суворих погодних умовах в арктичних районах. Невідомо, коли та ким було засноване це свято. Але саме цього дня 1925 року у невеликому місті Ном (Аляска) погода заблокувала всі шляхи, а серед населення спалахнула епідемія дифтерії. Завдяки їздовим собакам змогли вчасно доставити сироватку і врятувати життя людей.

Яке сьогодні, 2 лютого, церковне свято

2 лютого в церковному календарі – день пам’яті святого Євтимія Великого. Жив святий Євтимій в V столітті і був дуже шанований серед людей за свою благодушність.

Довгий час його мати й батько не могли зачати дитину. Після довгих молитов Бог все ж подарував їм сина, якого вони назвали Євтимій. Сталося це 377 року. Коли Євтимію було всього 3 роки, помер батько. Мати вирішила віддати хлопчика на виховання до міського монастиря. А тому вже в підлітковому віці Євтимій задумався про служіння Господу.

У дорослому віці захотілося йому самотнього життя. Пішов він у пустелю і молився там щодня. Згодом облаштував новий монастир. За це Господь наділив його цілющою силою.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 2 лютого

Сьогодні іменини святкують: Юхим, Захар, Лев, Лаврентій, Павло, Римма, Інна.

Що не можна робити цього дня

  • 2 лютого забороняється підіймати дрібні гроші, знайдені на землі, тому що далі три роки проведете в злиднях.
  • Після заходу сонця не можна співати, бо сліз не уникнути.
  • Не бажано також 2 лютого після заходу сонця виходити з дому.

Народні прикмети і традиції на 2 лютого

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на сьогоднішній день:

  • дивилися, який сьогодні день: заметіль, значить і на Масницю буде така погода;
  • світить сонце, весна буде теплою, а похмуро, то чекайте затяжних морозів;
  • 2 лютого іній не деревах, восени будуть сильні нічні заморозки;
  • сонце вийшло опівдні, весна прийде рано;
  • почалася завірюха, значить вона ще буде тривати тиждень.

У наших предків 2 лютого називали “Юхимів день”, а ще “Юхим зимовий або заметільний”. Цього дня часто проводили весільні церемонії. Вважалося, якщо 2 лютого молодята обвінчаються, то все життя разом щасливо проживуть. Також намагалися встигнути одружитися і зіграти весілля, поки не почався Великий піст.