У Рівному хочуть мінімізувати доступ до наркотиків для молоді. Для цього в місті створять робочу групу, яка шукатиме інструменти впливу на аптеки, що відпускають ліки із вмістом наркотиків. Проблема не нова. Анулювання ліценцій у таких аптеках не зупиняє їх роботу. А в останні роки молодь купує наркотики і у соціальних мережах. Яким чином хочуть змінити ситуацію, далі у сюжеті.

Нині у Рівному функціонує лише чотири аптеки, які мають право на продаж наркотичних лікарських засобів, психотропних речовин і прекурсорів. Окрім наявності ліцензії, вони мають бути обладнані сигналізацією та сейфами. Фармацевт відпустить такі ліки не лише за наявності спеціального рецепту, а й після усіх перевірок.

У Держслужбі з лікарських засобів та контролю за наркотиками на Рівненщині кажуть, в цих аптеках порушень якраз і не виявляють. Найбільша проблема виникає через торгівлю комбінованими лікарськими засобами з малим вмістом наркотичних речовин. Бо такою торгівлею наділені всі аптечні заклади. Їх у Рівному 188.

Нині у Рівному є щонайменше дві аптеки, на які скаржаться місцеві жителі. По них відкривали кримінальні провадження, вилучали наркотичновмісні та сильнодіючі препарати. Потім анульовували ліцензії. Однак, власники аптек щоразу знаходять способи відновити свою роботу. З 2020 року з метою підтримки бізнесу в Україні обмежили планові перевірки аптек. Недобросовісні бізнесмени цим користуються. Змінити ситуацію можна було б, якби віднести кодеїновмісні препарати до сильнодіючих чи отруйних, кажуть спеціалісти. Однак такі рішення приймаються в столиці. Між тим поліцейські винайшли ще один інструмент боротьби зі збутом наркотичних речовин. Це чат бот "Мисливці за наркотиками" у месенджері Телеграм. Будь-хто може анонімно повідомити правоохоронців про збут наркотичних речовин, розміщення, так званих, закладок та осіб, які можуть бути причетними до цього.

Чат бот розрахований на людей, які прагнуть, аби на вулицях міста стало менше наркотиків та тих, хто їх розповсюджує. У міській раді кажуть, нині кардинально змінити ситуацію на місцевому рівні не можуть, однак шукатимуть механізми. Тому створять робочу групу.

Однак і без цього значні зміни можуть відбутися навесні наступного року. З 1 квітня 2022 року, аби посилити контроль за призначенням та відпуском рецептурних лікарських засобів, МОЗ запроваджує обов’язковий перехід на електронні лікарські рецепти.

Якщо, звісно, цей наказ у МОЗі не відтермінують. 

Читайте також: «Рівне вільне від насильства!»: рівняни долучилися до Всеукраїнської акції